Prometna nesreća u Istarskoj ulici

Smrt na Kantridi: Renault clio umalo pao na atletsku dvoranu, poginula 36-godišnja Viškovljanka

Šarlota Brnčić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Malo je nedostajalo da automobil ne završi na atletskoj dvorani ispod prometnice. Kako neslužbeno saznajemo, kazaljka na pokazivaču brzine ostala je zaustavljena na brojci od 120 kilometara na sat



RIJEKA  U teškoj prometnoj nesreći što se jučer oko 3.50 sati dogodila u Istarske ulice na Kantridi kod kućnog broja 12  poginula je 36-godišnja Sandra Zlendić iz Viškova. Stradala je kao vozačica za upravljačem Renaulta clio, riječkih registarskih oznaka, i to dok se kretala iz smjera Bivija prema Rijeci.


Ozljede koje je zadobila u stravičnom udaru u stablo, a zatim i u drugom udaru u kameni zid, pokazale su se, nažalost, kobnim i podlegla im je na mjestu događaja. Tim Hitne medicinske pomoći koji je ubrzo nakon tragedije intervenirao na poprištu nesreće mogao je samo potvrditi smrt.


 Izgubila kontrolu


Okolnosti pod kojima je vozačica izgubila život još rasvjetljavaju djelatnici riječke Prometne policije koji su zajedno sa zamjenicom Općinske državne odvjetnice obavili očevid. Prema dosadašnjim saznanjima sa mjesta nesreće, do gubitka kontrole nad Renaultom došlo je nakon što je vozačica izašla iz lijevog, nepreglednog zavoja. Da više nije kontrolirala vozilo zorno su svjedočili tragovi zanošenja udesno pronađeni na kolniku.




Prednjim lijevim dijelom automobil je silovito udario u jedno od stabala drvoreda, a uslijed žestokog naleta na stablo, automobil se iznova zanio, ali se nije zaustavio. Renault tada po drugi put udara, ovoga puta u kameni ogradni zid koji probija u dužini od nekoliko metara i tada gotovo u potpunosti izlijeće sa ceste prema atletskoj dvorani koja se nalazi ispod prometnice.


Malo je falilo da ne padne prema dvorani te je samo jednim dijelom ostao na nogostupu, na mjestu gdje je prije udarca bio zid. U slučaju da je pao prema dvorani velika je vjerojatnost da bi se i zapalio, a na staklenim stijenama sportske dvorane završila su sigurno dva kubika kamenja. Stakla su pod naletom istih i popucala.


Pored policije i Hitne medicinske pomoći uzbunjeni su i riječki vatrogasci koji su spriječili mogućnost da automobil naknadno završi ispod prometnice. Fiksirali su ga uz pomoć sajle, a potom ga povukli natrag na nogostup.


Vozačici se više nije moglo pomoći, iako su sve interventne službe u najkraćem mogućem roku stigle na mjesto događaja. U srazu je automobil stravično uništen, a pojedini njegovi dijelovi razasuli su se posvuda po cesti. Što je uzrok gubitka kontrole za sada se može samo pretpostavljati, no kako neslužbeno saznajemo, kazaljka na pokazivaču brzine ostala je zaustavljena na brojci od 120 kilometara na sat.


Teška nesreća što im se dogodila nadomak njihovih kuća uznemirila je čitavo susjedstvo, a brojni stanari probuđeni su iz sna te su izašli pogledati što se dogodilo. Svi odreda posvjedočili su kako ih je iz sna prenuo toliko glasan udarac i tresak da su istog trena izletjeli iz kreveta i istrčali na ulicu.


 Stanari u šoku


– Čuo sam udarac. Bio je strahovit. Nešto nevjerojatno. Još pod dojmom onoga što se dogodilo u Italiji, u prvom sam trenutku mislio da je i kod nas potres. Tek kada sam izašao, shvatio sam o čemu se zapravo radi. Vani su već bili drugi susjedi, ispričao nam je prateći policijski očevid.


– Prvi sam izletio van na cestu nakon što sam začuo udarac. Zvao sam Hitnu pomoć, vatrogasce i policiju. U automobilu sam vidio samo jednu djevojku, nikog drugog. Tražili smo okolo misleći da nije bila sama, da je još netko bio u automobilu i da je možda ispao iz njega. Udarac je kao što vidite i sami bio iznimno jak. Čak je i zid probila. Dole je palo jako puno kamenja. Auto je prethodno do polovice visio prema dolje, prema dvorani, a vatrogasci su ga izvukli gore na cestu. Hitna nije mogla ništa, samo konstatirati smrt. Tko zna što se dogodilo. Prije par godina je tu poginuo jedan motorist i to svega nekoliko metara dalje od ove djevojke. Sjećam se i raznih drugih, isto teških prometnih nesreća baš na ovom dijelu ceste u kojima su također izgubljeni životi, rekao nam je Riječanin koji je prvi stigao na mjesto stradavanja.