Osumnjičen Ilija Glavić

Smrt Radoja Petkovića: ‘Zna se kakve stavove njegov napadač ima o Srbima’. DORH objavio što čine

Hina

Foto Roni Brmalj, Facebook VSNM PGŽ

Foto Roni Brmalj, Facebook VSNM PGŽ



RIJEKA Vijeće srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije objavilo je u ponedjeljak na svojim facebook stranicama da je istaknuti član srpske zajednice, potpredsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva i dugogodišnji član SDSS-a Radoje Petković (1955.– 2019.) izgubio bitku za život i podlijegao ozljedama zadobivenim u brutalnom napadu na Viškovu u travnju ove godine.


Kako se navodi, mjesto i vrijeme komemoracije bit će naknadno objavljeno.


Na upit Hine, iz Općinskog državnog odvjetništva se doznaje da je osumnjičeniku (48), koji je Petkoviću u travnju nanio osobito teške tjelesne ozljede, produljen pritvor, u kojemu se i sada nalazi.




»S obzirom na novonastalu činjenicu da je žrtva preminula, dan je nalog za obdukciju, radi utvrđivanja uzroka smrti,« naveli su iz Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci.


Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je 26. travnja izvijestilo da je policija podnijela kaznenu prijavu protiv hrvatskog državljanina zbog sumnje da je počinio kazneno djelo nanošenja osobito teške tjelesne ozljede.


Optuženi je Ilija Glavić (48), a prijeti mu kazna od tri do dvanaest godina zatvora.


Grubi fizički obračun 48-godišnjaka s 15 godina starijim muškarcem dogodio se na parkiralištu ispred kafića »007« na Stuparima (Marinići) u srijedu, 24. travnja  oko 17.15 sati. Ilija Glavić, rodom iz sela kod Bosanskog Broda, tereti se da je žestoko nasrnuo na 63-godišnjaka nakon prepirke u lokalu.


Prema dosadašnjoj rekonstrukciji događaja, pretočenoj u policijsku kaznenu prijavu, kada se 63-godišnjak počeo udaljavati iz ugostiteljskog objekta u kojem su se dvojica prethodno sukobila, hodajući prema svom vozilu, Glavić je krenuo za njim, sustigao ga i povukao rukom prema sebi kako ne bi ušao u svoj auto.


Trenutak kasnije Glavić mu je, sumnja se, zadao udarac u lice, od kojeg je napadnuti počeo padati. Glavić ga je pridržao rukom da ne padne na tlo, pa mu zadao još jedan udarac šakom u lice. Tada je nesretni 63-godišnjak pao na tlo. Uspio se nekako pridignuti, no napadač nije odustajao, ponovo je krenuo prema njemu.


Zadao je 15 godina starijem muškarcu novi udarac šakom u lice, nanovo u istu, desnu stranu. Nakon toga je nesretnik izgubio svijest i pao na tlo. Od zadanih udaraca šakom u glavu i udara u tlo, nesretni Radoje Petković vrlo je ozbiljno ozlijeđen, toliko da se odmah počelo strahovati za njegov život. Hitno je prebačen u bolnicu, pa hospitaliziran u Jedinici intenzivnog liječenja u sušačkoj bolnici, gdje je bio pod stalnom paskom liječnika.


Tadašnje izjave Milana Erakovića, predsjednika SDSS-a PGŽ, sugerirale su da je moguće da je napad bio etnički motiviran.


– Moguće da je napad etnički motiviran, što policija nije potvrdila. Koliko znamo, napadač i žrtva se nisu poznavali. Sumnjivo nam je što su svjedoci ‘nestali’. Da nije bilo snimaka nadzornih kamera, vjerojatno napadač ne bi bio ni identificiran – kaže Eraković.


Napadača je pak nakon incidenta privela policija, te ga podvrgnula kriminalističkom istraživanju. Koliko se može saznati, postoji snimka s nadzorne kamere na mjestu događaja koja ukazuje da je napadač žrtvi zadao višekratne udarce u glavu, pa i onda kada je bilo jasno da njegovog otpora više nema.


Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci odredio je tada istražni zatvor protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od utjecaja na svjedoke.


Izrazi sućuti


Milan Eraković, predsjednik SDSS-a PGŽ izrazio je sućut obitelji i rodbini.


–  Svi koji su znali Radoja Petkovića znali su ga kao osobu blage naravi i vedra duha. Čovjeka koji je svakome kome je mogao pomoći, je pomogao. Radoje je bio veliki prijatelj, volio je ljude i život, cijenio je ljude po tome kakvi su a ne tko su.


Institucije znaju sve o počinitelju, znaju kakve je stavove iznosio prema Srbima, znaju za što se tereti na području Bosne i Hercegovine, znaju sve okolnosti pod kojima se desio zločin te se nadamo da će odraditi svoj posao.


Njihovo postupanje najbolje će dati odgovor na pitanje „ Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj“, poručio je Milan Eraković.