Lopovi stigli samo do mosta

Smilje nije jedino što se krade: Na Krčkom mostu uhvaćeni kradljivci 12 boškarina

Mladen Trinajstić

Stoka mi je, izuzev jednoga grla, vraćena. Sretan sam i zahvalan policiji koja je odradila odličan posao, naveo je vlasnik otočnog stada boškarina čije je kradljivce krčka policija iznenadila u gluho doba noći. Od drske krađe spašena je stoka vrijedna približno 70.000 kuna



NJIVICE » Ukradena stoka koju su, zajedno s njenim kradljivcima prekjučer na Krčkom mostu »locirali i na sigurno prepratili« otočni policajci dio je donedavna najvećeg hrvatskog stada boškarina – autohtonog istarskog goveda kojim se već dva desetljeća na Krku bavi Ivica Mrakovčić iz Svetog Antona pored Malinske.


Četrdesetdvogodišnjem otočnom stočaru, u noći od srijede na četvrtak, iz štale u kojoj »noći« njegovih pedesetak grla ove izuzetno cijenjene (i donedavna od nestajanja ugrožene) stočne vrste otuđeno je 12 grla boškarina glavnina kojih je, zahvaljujući profesionalnosti bodulskih plavaca, ali i prilično sretnom spletu okolnosti, doslovno u zadnji trenutak spašena od »nestajanja«.


Kako nam je prenio Mrakovčić, u nedjelu je uhvaćeno više lopova, uključujući i Vlada Deranju, stanovnika »divlje nastambe« u okolici Jezera (pored Njivica), praktički susjednog objekta staje u kojoj u hladnijem dijelu godine noće njegova goveda.




– Četiri moja boškarina policija je u gluho doba noći pronašla na mostu, i to prigodom kontrole kombi vozila koja se, prema svemu sudeći, ondje ovih dana redovito provodi radi sprečavanja i sankcioniranja kradljivaca smilja, objasnio nam je raspletom situacije vidno zadovoljni krčki stočar. Kao i svake večeri, i te sam ih uredno pospremio u štalu u kojoj, nakon cjelodnevne ispaše na području Luga kraj Jezera, boškarini noće. U dva ujutro dobio sam poziv od policije s upitom nedostaje li mi stoka, prepričava nam Mrakovčić dodajući kako je na spomenuto pitanje odgovorio negativno, napomenuvši kako je svu svoju stoku samo koji sat ranije spremio u štalu.


Kad su mi spomenuli ime mojeg »susjeda« ali i činjenicu da su u kombiju zatečena grla sive boje, kakvi boškarini jesu, krenuo sam u provjeru stada i shvatio da mi nedostaje 12 grla. U međuvremenu sam doznao kako su djelatnici granične policije locirani na omišaljskom aerodromu uočili još sedam grla, stoku koja je, prema svemu sudeći drugi dio »ekipe« ondje iskrcao iz svog kombija, i to nakon što su shvatili što se njihovim »kompanjonima« događa na Krčkom mostu.


Stoka mi je, izuzev jednog grla za koje još uvijek ne znam gdje je – vraćena. Sretan sam i zahvalan policiji koja je odradila odličan posao. Sretan sam i zbog nevjerojatnog spleta okolnosti vezanih uz smilje odnosno policijsko nastojanje zaustavljanja njegova nedopuštenog branja zahvaljujući kojem mi je od drske krađe spašena stoka vrijedna 70-ak tisuća kuna, prenosi nam Mrakovčić dodajući kako ovo nije prvi put da mu stoka »nestaje«. 


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…