Sporan status HRVI

Službenik Ministarstva branitelja uhićen zbog lažiranja statusa vojnog invalida

Hina

Bogović je osumnjičen da je 1996. kao zamjenik načelnika u MORH-u, u obrazac »Poginuli-ranjeni pripadnik hrvatske vojske«, koji mu je u okviru posla bio dostupan, uvrstio neistinite podatke o ranjavanju kod Gline



ZAGREB – Policija je uhitila Tomu Bogovića, voditelja Službe za zaštitu žrtava i sudionika rata u Ministarstvu branitelja, te mu je određen istražni zatvor zbog sumnje da je, u vrijeme kada je bio pročelnik Personalne uprave Ministarstva obrane, na prijevaru stekao status hrvatskog ratnog vojnog invalida s 20 posto oštećenja organizma.


Ne navodeći ime osumnjičenog već samo njegovo godište (1963.), Državno odvjetništvo objavilo je danas na svojim internetskim stranicama kako je osumnjičeni tijekom 1996. godine, kao zamjenik načelnika Personalne uprave MORH-a, neistinito naznačio da je u mjestu Župić kod Gline 7. kolovoza 1995., dakle nakon Oluje, odbačen uslijed eksplozije granate i pri padu ozlijedio kralježnicu.


DORH navodi kako je policija, u suradnji sa zagrebačkim Županijskim državnim odvjetništvom i Općinskim državnim odvjetništvom u Zlataru, osumnjičenog uhitila i nad njim provela kriminalističko istraživanje. Zlatarsko tužiteljstvo predložilo je da mu se zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke odredi istražni zatvor, tereteći ga za kazneno djelo prijevare vezano uz Zakon o nezastarjevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije. Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda prihvatio je taj prijedlog i odredio istražni zatvor.




Bogović je osumnjičen da je 1996. u Zagrebu i Donjoj Stubici iskoristio vrijeme mirne reintegracije kada su se sređivali podaci i priznavala prava sudionicima Domovinskog rata te postojanje opasnosti od nastavka rata. Tada je, kao zamjenik načelnika u MORH-u, u obrazac »Poginuli-ranjeni pripadnik hrvatske vojske«, koji mu je u okviru posla bio dostupan, uvrstio spomenute neistinite podatke o ranjavanju kod Gline.


Takav je obrazac predao svom nadređenom, tadašnjem načelniku Personalne uprave M.K. koji ga je ovjerio svojim potpisom, a mediji navode da je riječ o umirovljenom generalu Marinku Krešiću.


DORH je objavio kako je osumnjičeni, kako bi svoj zahtjev potkrijepio dodatnim dokazom o stradavanju, tijekom postupka priznavanja traženog statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida u listopadu 1996. od izvjesnog Ž.A. zatražio da svojom izjavom ovjerenom kod javnog bilježnika potvrdi u obrascu opisani način njegova stradavanja.


Nakon što je spomenuti to učinio, tako ovjerenu izjavu osumnjičeni je potom dostavio u predmet Ureda za obranu u Donjoj Stubici koji je krajem srpnja 1997. donio rješenje kojim mu je priznat status HRVI s 20 posto oštećenja organizma, kao i druga prava koja iz toga prizlaze. Na taj si je način, navode u DORH-u, pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 323 tisuće kuna, za koliko je oštećen državni proračun.


Mediji navode kako su zagrebački istražitelji u petak obavili razgovore s Tomom Bogovićem i Marinkom Krešićem zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela vezano uz ratno profiterstvo, odnosno uz Bogovićevo dobivanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida.