Nedostupna pravosuđu

Službenica PBZ-a “opelješila” klijente za 4 milijuna kuna

Mario Matana

Njezin pomoćnik je M.T., carinik koji je radio na području Imotskog, no od prošle godine je pod suspenzijom: sumnjiči se da je automobilom krenuo na policajca koji ga je namjeravao zaustaviti.



 SPLIT  Zbog krađa s tuđih računa na splitski Županijski sud privedeni su N. Š. (51), djelatnica Privredne banke Zagreb te njen “pomoćnik” M.T. (40), makar je policija prijavila i 45-godišnju direktoricu tvrtke upeletenu u cijelu priču. No, žena je nedostupna pravosuđu, najvjerojatnije je u BiH.


U pitanju je, posljednjih godina “klasična”, priča o potkradanju klijenata, ovaj put je N.Š. “opelješila” komitente banke za nešto više od četiri milijuna kuna. Radila je kao djelatnica PBZ-a u Imotskom te je, po kaznenoj prijavi, u periodu od početka 2013. godine do lipnja ove godine prevarila najmanje 12 klijenata. Kao i u nekoliko sličnih slučajeva dosad, N.Š. je potpisivala neistinite naloge o isplati sredstava s računa kao da su ih klijenti podizali, a mahom je bila riječ o značajnijim iznosima koji su bili oročeni na dulji period. Manji dio tako isplaćenih sredstava je prisvojila, dok je veći dio uplaćivala na račun tvrtke u kojoj je direktorica bila 45-godišnjakinja, dok je M.T. u istoj firmi bio ovlašteni potpisnik po računima. Ukupno je u godinu i pol tako s računa klijenata (a istražitelji sumnjaju da ih je i više od 12, koliko je do sada otkriveno) podigla nešto više od četiri milijuna kuna, dok je po nalogu tužilaštva na računu tvrtke pronađeno (i blokirano) 3,1 milijun kuna.


Dežurni sudac istrage nije se odlučio na određivanje istražnog zatvora, već je pustio i djelatnicu banke i njenog kompanjona na slobodu, uz određenu mjeru opreza – ne smiju kontaktirati međusobno ni sa svjedocima. Nikakva jamčevina nije tražena niti ponuđena, a tužilaštvo se žalilo na takvu odluku suca (zatražili su pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela) izvanraspravnom vijeću. Službenica PBZ-a je inače prijavljena zbog dva produljena kaznena djela, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te krivotvorenja službene isprave, dok su M.T. i direktorica tvrtke preko koje su “prali” novce prijavljeni tek ta poticanje. Inače, plan je prema mišljenju inspektora bio uobičajeni – novac izvučen s računa klijenata namjeravali su “kvalitetnije” iskoristiti u odnosu na kamatne stope na oročenu štednju te ga potom vratiti. Međutim, u naumu se “ispriječio” klijent kojem su zatrebala sredstva i prije isteka oročenja, a osumnjičenici nisu bili te sreće da je u poslovnicu došao u vrijeme smjene N.Š.




Inače, M.T. je carinik koji je radio na području Imotskog, no od prošle godine je pod suspenzijom: sumnjiči se da je automobilom krenuo na policajca koji ga je namjeravao zaustaviti.