Vrhovni sud ukinuo presudu Županijskog suda u Šibeniku

Slučaj ubojstva Antonije Bilić: Draganu Paravinji će se suditi treći put

Hina

Nl arhiva

Nl arhiva

Vrhovni sud ukinuo je presudu koju je u ponovljenom postupku Draganu Paravinji izrekao Županijski sud u Šibeniku, ne sporeći ovaj put pokušaj silovanja, a novo suđenje održat će se pred novim sudskim vijećem



ŠIBENIK  Vrhovni sud ukinuo je presudu koju je u ponovljenom postupku Draganu Paravinji izrekao Županijski sud u Šibeniku, ne sporeći ovaj put pokušaj silovanja, a novo suđenje održat će se pred novim sudskim vijećem. 


Glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić pojašnjava kako ovoga puta Vrhovni sud ne spori da je Paravinja pokušao silovati maloljetnu Antoniju Bilić, koju je ubio.


Vrhovni sud, međutim, u obrazloženju odluke navodi da u ponovljenom postupku optužba nije uspjela dokazati je li Antonija Bilić ubijena radi prikrivanja pokušaja silovanja, ili je ubijena zbog počinjenja drugog kaznenog djela, odnosno silovanja, pojašnjava Ivić.




 Prvo ročište u ponovljenom postupku održat će se veoma skoro, rekao je Ivić i dodao da će se prema nalogu Vrhovnog suda održati pred drugim sudskim vijećem.


 »Ovo je prvi put da Vrhovni sud šibenskom Županijskom sudu po drugi put vraća presudu u istom postupku«, napominje Ivić.


 Vrhovni sud niti ovoga puta ne spori da je Paravinja ubio maloljetnicu iz Krički pored Drniša. Sud smatra kako je i u ponovljenom postupku nedvojbeno dokazano kako je Paravinja presudio Antoniji Bilić jer su u njegovom kamionu pronađeni tragovi krvi, sline i kose ubijene maloljetnice, a rekonstruirana je i njegova ruta kretanja kobnoga dana, 7. lipnja 2011. godine, kada je maloljetnica posljednji put viđena na mostu preko Čikole, prije nego što se ukrcala u njegov kamion, a čije je tijelo pronađeno je u studenom 2012. kod Josipdola.


 Županijski sud u Šibeniku osudio je Paravinju u ponovljenom suđenju ponovno na 40 godina zatvora zbog pokušaja silovanja i teškog ubojstva maloljetne Antonije Bilić.


 U prvom suđenju pred Županijskim sudom u Šibeniku također je dokazano da je Paravinja ubojica Antonije Bilić, ali je Vrhovni sud postupak vratio na početak jer sud nije dokazao pokušaj silovanja, budući da je jedini vjerodostojni trag iskaz samog Paravinje.