Suđenje za malverzacije teške oko 260 tisuća kuna

Slučaj bivše direktorice Veletržnice ribe Rijeka: Boravak optuženice u dnevnoj bolnici opet “minirao” ročište

Fiore Vežnaver

U slučaju Dolores Margan Kastrapeli dosad je desetak puta zakazivano pripremno ročište, no gotovo u pravilu bi ono bilo odgođeno, uglavno zbog toga jer bi izostala optuženica

RIJEKA Zbog izostanka optuženice, u  riječkom Županijskom sudu opet je odgođeno  pripremno ročište u sudskom postupku  bivšoj direktorici Veletržnice ribe Rijeka Dolores Margan Kastrapeli (51), optuženoj za malverzacije »teške« ukupno oko 260 tisuća kuna. Optuženica se danas nije pojavila u sudnici zbog toga što se, po obrazloženju obrane, i dalje nalazi u »dnevnoj bolnici« u riječkom KBC-u, zbog zdravstvenih problema. Sljedeće ročište zakazano je za sredinu lipnja. U slučaju Dolores Margan Kastrapeli dosad je desetak puta zakazivano pripremno ročište, no gotovo u pravilu bi ono bilo odgođeno, uglavno zbog toga jer bi izostala optuženica.Nakon posljednje odgode  je  vijeće sutkinje Jesenke Kovačić   uputilo  spis izvanraspravnom vijeću s  prijedlogom da joj se odredi pritvor te tako osigura njeno prisustvo na ročištu. No, izvanraspravno vijeće se nije složilo s tim stavom, zaključivši da ne postoje razlozi za određivanje pritvora jer je, u biti, optuženica dosad uvijek valjano opravdala nedolazak liječničkom dokumentacijom.




Dolores Margan Kastrapeli se, inače, na najnovijoj listi dužnika, koje objavljuje Porezna uprava, na top listi najvećih dužnika po kriteriju »fizičke osobe koje obavljaju djelatnost   u Primorsko-goranskoj županiji«  nalazi na 32. mjestu, s ukupnim dugom od oko 892 tisuće kuna. Najviše duguje  na ime PDV-a, oko 409 tisuća kuna.



U međuvremenu je Dolores Margan Kastrapeli i promijenila branitelja, odnosno postavljen joj je novi po službenoj dužnosti, sada njene interese zastupa odvjetnik Milenko Škrlec. Nekadašnja čelnica propale Veletržnice ribe tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti, pronevjeru i loše vođene poslovnih knjiga. Slučajevi  datiraju od prosinca  2009. do studenog 2011. godine. Kastrapeli tužiteljstvo optužuje da je sa žiro-računa tvrtke podizala novac kojim je podmirivala osobna dugovanja. Optužba tvrdi da je tako podignula 60-ak tisuća kuna, a da je daljnjih 70-ak tisuća izvukla na ime tobožnjih pozajmica djelatnicima firme i u vlastito ime za podmirenje navodnih putnih troškova. Svotu od oko 125 tisuća kuna prisvojila je tako što novac (17 tisuća eura), dobiven u ime duga od druge tvrtke, nije položila na žiro-račun Veletržnice ribe niti u blagajnu firme, tvrdi tužiteljstvo, koje navodi i da nedostaje neka propisana dokumentacija koja je trebala pratiti poslovanje s novcem i financijske transakcije.