Pronevjera 7 milijuna kuna

Slučaj “Pan Trading”: Lutvija i Mirjana Graca mjesec dana u pritvoru

Slavica Kleva

U četvrtak je istekao rok 48-satnog zadržavanja u pritvoru, a nakon što ih  je istražna sutkinja saslušala, donijela je rješenje o provođenju istrage  te im odredila jednomjesečni pritvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke



RIJEKA  Po zaprimanju istražnog zahtjeva Županijskog državnog  odvjetništva u srijedu su pred istražnom sutkinjom Ksenijom Zorc ponovo  ispitani Lutvija (54) i Mirjana (49) Graca, zbog sumnje da su počinili  nekoliko kaznenih djela iz domene gopodarskog poslovanja.


U četvrtak je istekao rok 48-satnog zadržavanja u pritvoru, a nakon što ih  je istražna sutkinja saslušala, donijela je rješenje o provođenju istrage  te im odredila jednomjesečni pritvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke.


Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta okončali su  jedan dio kriminalističkog istraživanja nad bračnim parom, vlasnikom  Pan Tradinga u čiji je okvirima djelovao i market Graciani koji je odavno zatvoren, a sumnja se da su kaznenim djelima sebi pribavili protupravnu imovinsku korist veću od 7 milijuna kuna. 




Riječ je o gospodarskim malverzacijama  počinjenim između 2007. i  2009. godine, a neslužbeno doznajemo da je najveći dio protupravne  imovinske koristi učinjen fiktivnim ugovorima o pozajmicama između  njihove tvrtke Pan Trading i »sestrinskih« tvrtki Rio Start Opskrba, Goldmark, Graciani…


U istražnom zahtjevu se traži i saslušanje svjedoka  na okolnosti prodaje vrijednih strojeva prije otvaranja stečaja Pan Tradinga. 


Bračni par Graca prijavljen je i za kazneno djelo povrede obveze  vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, nisu vodili trgovačke i poslovne  knjige trgovačkog društva, koje su po zakonu bili dužni voditi, čime su  onemogućili preglednost stanja imovine tvrtke i poslovanja tvrtke. 


Neslužbeno doznajemo da se nastavlja kriminalisitičko istraživanje  nad poslovanjem bračnog para te da suma od sedam milijuna kuna  protupravne imovinske koristi nije konačna.