Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
5. prosinca 2019.
Povećan broj izbjeglica

Slovenska policija proteklog vikenda otkrila 49 ilegalnih migranata

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 7. svibanj 2018. u 15:49 2018-05-07T15:49:03+02:00

Radi se o državljanima Pakistana, Alžira, Maroka, Iraka i Libije, a svi su u Sloveniji zatražili međunarodnu zaštitu, nakon čega su smješteni u centar za azilante

LJUBLJANA Slovenska policija je krajem prošlog tjedna na području pograničnih općina Metlika i Črnomelj otkrila 49 stranaca koji su ilegalno prešli hrvatsko-slovensku granicu, objavila je u ponedjeljak policijska uprava iz Novog Mesta.

Radi se o državljanima Pakistana, Alžira, Maroka, Iraka i Libije, a svi su u Sloveniji zatražili međunarodnu zaštitu, nakon čega su smješteni u centar za azilante.

Slovenski mediji ovog proljeća sve češće iznose podatke o povećanom broju ilegalnih migranata koji preko Hrvatske i Slovenije žele stići u zapadnu i srednju Europu na svoje konačne željene destinacije, te o navodnoj novoj migrantskoj ruti iz sjeverozapadne Bosne, a najčešće se nastoje ilegalno prebaciti koristeći se mjestima gdje je niži vodostaj rijeke Kupe, gdje su prilikom pokušaja prelaska bili zabilježeni i slučajevi utapanja.

Na potrebu bolje koordinacije aktivnosti na sprječavanju ilegalnih migracija i trgovine ljudima uzduž tzv. balkanske rute u nedjelju je u razgovoru s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom prilikom njegova radnog posjeta Ljubljani upozorio i slovenski premijer Miro Cerar.

Osim toga, tema migracija postala je i jednom od točaka u kampanji pred izbore za parlament koji se održavaju 3. lipnja, nakon što su pojedini kandidati stranaka krajnjeg desnog spektra iznosili kasnije demantirane podatke o tome da je na području Velike Kladuše u BiH navodno 50-ak tisuća migranata koji žele ući u Schengenski prostor, te da vlada Mire Cerara za migrante odvaja više nego za one svoje građane koji su socijalno ugroženi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.