Zastoj u parnici

Slavica Šota tražila izuzeće suca u sporu s Rijekatekstilom jer tvrdi da favorizira tužitelja

Slavica Kleva

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Sudac Damir Vinketa kratko je rekao da će o daljnjem postupku nakon odluke o ovom zahtjevu za izuzećem svi uključeni u postupak biti obaviješteni pisanim putem



RIJEKA  Parnica koju Rijekatekstil vodi protiv Slavice Šota zbog naknade štete primakla se samom kraju, ali je pred samo jučerašnje zaključenje ročišta tužena Slavica Šota zatražila izuzeće općinskog raspravnog suca Damira Vinkete.


 Drugim riječima, dok razloge o izuzeću suca koje je Šota navela ne prouči i u konačnici odluči predsjednik Općinskog suda Domagoj Vučkov, parnica miruje. Šota je već jedno izuzeće suca Vinkete zatražila u ljeto 2015. godine. Tražila je i prenošenje nadležnosti riječkog suda na bilo koji sud koji ima sjedište izvan Hrvatske, no prijedlog je odbijen pa je nastavljen postupak.


Tužena Slavica Šota imala je primjedbu na potpis odvjetnika na tužbi, sastav odvjetničke punomoći, tretman tužitelja tijekom sudskog postupka za koji drži da favorizira tužitelja, način obraćanja uređujućeg suca strankama i njihovim punomoćnicima, ukratko rečeno, imputirajući sucu i sudu pristrano postupanje u korist tužitelja (Rijekatekstila, op.a), a na njezinu štetu kao tužene.




Zbog svega navedenog Šota je zatražila izuzeće suca zaprijetivši prijavom pravosudnoj inspekciji i uz tvrdnju da je prethodnu raspravu tonski snimala, iako za tako nešto nije imala dopuštenje, smatrajući kako to nije ni potrebno. Sudac Vinketa je kratko rekao da će o daljnjem postupku svi biti obaviješteni pisanim putem, a nakon odlučivanja o Šotinom zahtjevu za njegovim izuzećem kao raspravnog suca.  


Jučer  je na početku rasprave ispitan i posljednji svjedok, voditelj podružnice Klemm sigurnost osiguranje, Branimir Brnas.


– Potpisali smo ugovor sa Šotom da štitimo njezin prostor od nepozvanih osoba. Prostor su osiguravala dva djelatnika, ali koliko se sjećam, to je trajalo dva dana jer je od Policijske uprave Rijeka došao naputak da napustimo prostor. Oni su nama kao zaštitarskoj tvrtki naime nadređeni, pojasnio je Brnas.



Parnicu za naknadu štete pokrenulo je trgovačko društvo Amec Rijekatekstil nakon što je Slavica Šota, tvrde, na silu ušla u poslovni prostor Outlet Multibrand koji se nalazi u Starčevićevoj ulici. Upad se dogodio 20. studenog 2012. godine, a iz prostora je izašla nakon izvršenja privremene mjere po sudskom ovršitelju, 22. siječnja 2013. godine. Kako se navodi u tužbi, uslijed smetanja posjeda Amec Rijekatekstilu nastala je imovinska šteta, ali i šteta zbog izmakle koristi, pa potražuje ukupno nešto više od 400 tisuća kuna. U međuvremenu je i Šota podnijela protiv Rijekatekstila protutužbu, ali se na zakazanom ročištu početkom studenog prošle godine nije pojavila jer je u isto vrijeme bila na sudskom ročištu u Karlovcu, ali nije opravdala nedolazak pa je sudac zaključio da je tužba povučena. Šota se žalila, no sudac je odbio njezin zahtjev za protutužbom pa se cijeli predmet nalazi na višoj razini, o tomu će odlučivati sudsko vijeće Županijskog suda.



– Sjećam se da su u prostoru bile neke kutije, ali sam stekao dojam  da je prostor poluprazan. U prostoru smo zatekli i dvije djelatnice Rijekatekstila i nismo ih tjerali, ostale su svojevoljno. Mogle su otići kad su htjele, ali ne i ponovo se vratiti u prostor – objasnio je svjedok.


Slavica Šota je upitala svjedoka jesu li ispred prostora bili i neki drugi zaštitari i on je potvrdno odgovorio.


– Da, bili su djelatnici zaštitarske kuće Protect, ali ne znam tko ih ja angažirao. Došla su dva djelatnika policije i provjerili su naš radni nalog  te nas pitali jesmo li naoružani, ali je i okom bilo vidljivo da smo nenaoružani – odgovorio je dalje svjedok te kazao da ne zna koliko su dana ispred prostora na javnoj površini ostali dežurati djelatnici Protecta, nakon što su oni otišli.


Odvjetnica koja zastupa Šotu dostavila je u sudski spis presliku o priznanju sudske strane (slovenske, op.a) odluke o vlasništvu spornog prostora iz 2009. godine, podsjetivši da Rijekatekstil u predmetnom prostoru  nije smio obavljati djelatnost na osnovi ugovora o zakupu jer je, kako je objasnila, on ništetan.