Optužnica

Skupi opušak? Nemarni radnik bi zbog požara na Škurinjama mogao dvije godine u zatvor

Slavica Kleva

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Požar je izazvao opušak koji je po navodima tužiteljstva Andrea Vladić bacio u koš s otpacima drvene građe. Šteta koju je počinila vatrena stihija procijenjena je na 5,5 milijuna kuna



RIJEKA Za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti optužen je Andrea Vladić (36), nakon opsežne provedene istrage vezane za požar što je sredinom veljače ove godine buknuo u skladišnim prostorima na Škurinjama uzrokujući nastanak ogromne materijalne štete.


Općinsko državno odvjetništvo okrivljenika, inače zaposlenika »Elgrada« tereti da je 16. veljače 2018. u večernjim satima, u skladišnom prostoru poduzeća koje se bavi izradom i prodajom drvne građe, olako držeći da na taj način neće prouzročiti požar i ugroziti sigurnost imovine, pepeljaru s opušcima ispraznio u vreću u kojoj se nalazio ostatak drvene građe.


Neugašeni opušci zapalili su sadržaj unutar plastične vreće te se vatra nekontrolirano proširila na cijeli skladišni prostor poduzeća. Tom prilikom izgorjeli su oprema i strojevi, a materijalna šteta uzrokovana plamenom buktinjom iznosi oko 5,5 milijuna kuna. Tužiteljstvo traži za osumnjičenog Vladića kaznu zatvora u trajanju dvije godine, a suđenje će početi nakon pravomoćnosti optužnice.





Razorne posljedice


Vladić se tereti da je u prostorijama skladišnog prostora u vlasništvu tvrtke »Cvjećarstvo«, ukupne površine 2.800 četvornih metara, a od kojih se pet objekata nalazilo u najmu »Elgrada« u kojima se čuvala veća količina razne drvene građe, materijal iznimno zapaljive prirode, a bez da je prethodno provjerio da li su opušci cigareta koji su se nalazili u pepeljari u potpunosti ugašeni, istresao u prozirnu plastičnu vrećicu za smeće.


No, u vrećici se nalazio i ostatak drvene građe i upravo je to bilo kobno. Neugašeni opušci zapalili su sadržaj unutar plastične vrećice, a vatra nekontrolirano proširila na skladišni prostor površine 1.800 četvornih metara.



Posljedice požara bile su razorne, urušila se krovna metalna konstrukcija s metalnim profilima krovnih nosača i krovnim limenim pločama. Došlo je do savijanja, deformiranja i otpadanja limenih segmenata oplate oko i iznad uzlaza u halu i tako su zapravo uništeni strojevi, zaliha robe, alata, materijala, prijevoznih sredstava i razna tehnička oprema i roba.


Za »Elgrad« je nastala šteta u visini 4.343.576 kuna, za tvrtku »Baywash« 97.874 kune, za »Pap Promet« 1.028.890 kuna, dok je za OPG Dejan Kovačević iz Čakovca zbog uništenih jabuka sorte »breaburn« u količini 6,6 tisuća kilograma šteta oko 66 tisuća kuna, pa kad se sve zbroji, oko 5,5 milijuna kuna iznosi šteta.



Policija je privela i uhitila osumnjičenog 36-godišnjeg Vladića, a nakon okončanog kriminalističkog istraživanja kazneno je prijavljen riječkom Općinskom državnom odvjetništvu za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i to za imovinsku štetu velikih razmjera, da je doveo u opasnost živote i imovinu općeopasnom radnjom i sredstvom. Nakon što je nad Vladićem provedena dokazna radnja prvog ispitivanja, pušten je da se u daljnjem tijeku postupka brani sa slobode, ocijenjeno je da ne postoje razlozi da mu se odredi istražni zatvor, pa tužiteljstvo nije ni predložilo njegovo pritvaranje. Zakonodavac je predvidio kaznu za takvo djelo od šest mjeseci do pet godina zatvora.



Saniranje požarnog krša potrajalo je danima, a u međuvremenu tragalo se za uzrokom požara pa i vrlo brzo posumnjalo da je požar uzrokovao čovjek.


Pušenje zabranjeno


Temeljem kaznene prijave priveden je i na tužilaštvu ispitan osumnjičeni Vladić. On je negirao kazneno djelo u subjektivnom smislu jer je kako je kazao, provjerom utvrdio da su u pepeljarama koje je ispraznio svi opušci pogašeni, no nije sporio da ih je istresao u vreću za koju je znao da se u njoj nalaze trake od iverice.


Ispitan voditelj u »Elgradu« naglasio je kako je izričito zabranjeno pušenje u skladišnom prostoru i da za pušenje postoji posebno predviđen prostor izvan skladišta da se zaštiti od požara kontinuirano posvećuje pažnja spram zaposlenika. Drugi pak svjedok kaže da je vidio okrivljenog kako nosi pepeljare s opušcima koje su netom ranije popušili, ali kaže da sam čin istresanja nije vidio.


U Centru za forenzična ispitivanja i vještačenja Ivan Vučetić« pregledali su snimke nadzornih kamera iz kojih je vidljivo da je uzrok požara zapaljenje vreće ili kutije sa smećem, žarom neugašenih opušaka cigarete. Vidljivo je kako u 20.56 minuta i 40 sekundi jedan od radnika prazni pepeljaru, baca opuške u vreću sa smećem u 20.57 minuta i 28 sekundi, vidi se slab odbljesak točno na poziciji gdje je prethodno radnik ispraznio pepeljaru, a u 20.58 minuta postaje sve intenzivniji iz čega se zaključuje da se radi o plamenu.