Liječena ovisnica

Skupa priručna “apoteka”: Riječanka će zbog dvije tablete “misara” morati platiti kaznu

Fiore Vežnaver

Tablete Misar

Tablete Misar

Kazala je da nije znala da ne smije imati lijek »Misar« bez recepta, te da ga je u novčaniku imala mjesec i pol dana, već je zaboravila na njega



RIJEKA Novčanu kaznu od 900 kuna dužna je platiti 35-godišnja Riječanka koju je policija zatekla s dvije tablete lijeka s popisa droga, bez liječničke dokumentacije. Riječanka je zapravo dobro i prošla, jer je za ovaj prekršaj iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga predviđena kazna od 5 do 20 tisuća kuna, ali joj je sud cijenio niz olakotnih okolnosti, te joj odmjerio ublaženu kaznu, ispod minimalne.


Opatijska ispostava riječkog Prekršajnog suda 35-godišnju Riječanku oglasila je krivom zbog prekršaja od 9. studenog prošle godine, kada ju je policija zatekla u središtu Rijeke, u Krešimirovoj ulici, te utvrdila da kod sebe ima dvije tablete »Misara«, lijeka anksiolitika koji sadrži tvar alprazolam, a u Hrvatskoj se nalazi na listi droga. Zbog toga je policija protiv nje podnijela optužni prijedlog.


Riječanka je u prekršajnom postupku objašnjavala da je imala obiteljskih problema, pa se osjećala bespomoćno i odlučila je potražiti pomoć psihijatra koji joj je propisao »Apaurin«. U studenom prošle godine ostala je bez svog lijeka, pa joj je sestra dala dvije tablete »Misara« u originalnom blisteru. Izjavila je da žali što se dogodila ova situacija, ali je i napomenula je da je taj lijek imala kod sebe, bez recepta, jer se bojala da opet ne zapadne u depresiju.




Obrazložila je da je bivša ovisnica o heroinu, da ga više ne konzumira, ali je poslije uzimala metadonsku terapiju. Kazala je da nije znala da ne smije imati lijek »Misar« bez recepta, te da ga je u novčaniku imala mjesec i pol dana, već je zaboravila na njega.


Iz zdravstvenih krugova sudu je potvrđeno da se Riječanka izvanbolnički liječila od ovisnosti, te da joj je psihijatar preporučio anksiolitik »Diazepam«, a po potrebi i »Apaurin«. Prilikom odmjeravanja kazne sud je okrivljenici cijenio niz olakotnih okolnosti: iskreno priznanje, dosadašnju nekažnjavost, činjenicu da je nezaposlena i izdržava se od dječjeg doplatka i naknade Zavoda za zapošljavanje, te da je još uvijek pod terapijom u liječenju od ovisnosti.


Smatrat će se da je podmirila izrečenu joj novčanu kaznu ako u roku plati dvije trećine, odnosno 600 kuna. Tablete su joj oduzete i uništit će se. Presuda nije pravomoćna, okrivljenica ima pravo žalbe.