Pokradena 84-godišnjakinja

Skupa besplatna masaža: Opatijka u kuću pustila prevaranticu pa pokradena za 16 tisuća kuna

P. N.

Ilustracija NL

Ilustracija NL



Nekoliko minuta besplatne masaže skupo je stajalo vremešnu Opatijku u dobi od 84 godine.


Njoj je 10. svibnja na vrata pokucala nepoznata ženska osoba i ponudila joj prezentaciju masažera. Nakon nekoliko minuta, “maserka” je otišla, da bi starica nekoliko dana kasnije primijetila da joj u kući nedostaju novac i drugi predmeti, u vrijednosti 16 tisuća kuna.


Policijska uprava primorsko goranska upozorava kako je ovo, nažalost, ek jedan od događaja u kojima se osobe starije životne dobi javljaju kao žrtve počinitelja krađa i prijevara.




– Pri tom počinitelji koriste njihovo povjerenje,  nepažnju ili ih dovode u zabludu, a ponude različitih proizvoda pa tako i masažera uobičajen su način na koji počinitelji lakše ulaze u domove starijih osoba. Osim toga nije rijetko niti da se predstavljaju kao službenici mirovinskog ili socijalnog osiguranja, porezne uprave, policije, kao razni medicinski ili stručnjaci alternativne medicine, trgovci, inkasatori, dostavljači, organizatori besplatnih promocija i nagradnih igara, pripadnici vjerskih skupina, stradalnici požara, poplava, potresa i drugih nepogoda ili pak prikazuju tjelesne nedostatke koji u stvarnosti ne postoje (sljepoća, gluhonijemost i slično). U pravilu građani takve osobe puštaju u svoje domove ne provjeravajući o kome se radi i ostavljajući ih bez nadzora te im na taj način olakšavaju činjenje kaznenih djela. Počinitelji uglavnom rade u paru, a karakterizira ih drskost u ponašanju, snalažljivost, odvažnost, autoritativni nastup, pričljivost, suosjećanje, brzina, upornost u nagovaranju, uvredljivost u slučaju sumnje ili provjere „činjenica“ koje iznose, a isto tako su moguće simulacije bolesti, malaksalosti, nesvjestice, izazivanje sažaljenja,…, navode u policiji, moleći građane da budu oprezni i da ne puštaju u domove nepoznate osobe.    


Također savjetuju da se od onih koji se predstavljaju kao djelatnici tvrtki i ustanova obavezno traže službene dokumente, ali i da pozovu policiju ako primijete bilo šta čudno.