Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
3. travnja 2020.
Nevjerojatno

Skrivio prometnu nesreću s rekordnih 4,63 promila, dobio kaznu od 42 tisuće kuna

Ilustracija, Foto: V. KARUZA
Ilustracija, Foto: V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 2. ožujak 2020. u 11:25 2020-03-02T11:25:21+01:00

Prema medicinskom tumačenju, koncentracija od četiri i više promila alkohola u krvi može uzrokovati teške posljedice pa i smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja pri povraćanju zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća

Osječko-baranjska policija u subotu je kod vozača koji je prouzročio prometnu nesreću u središnjoj Slavoniji izmjerila rekordnih 4,63 promila alkohola u krvi.

Policija je izvijestila da se nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena dogodila u subotu oko 18,50 sati, na državnoj cesti D2 između Martina i Donje Motičine, nedaleko Našica.
Kod vozača automobila, 42-godišnjaka iz Donje Motičine, »utvrđena je prisutnost alkohola u krvi od 4,63 grama po kilogramu«, navodi lokalna policija.

Vozač je kažnjen s maksimalnom novčanom kaznom od 42.300 kuna, oduzimanjem vozačke dozvole na tri mjeseca kada stekne na upravljanje i čak 12 negativnih prekršajnih bodova.

Prema medicinskom tumačenju, koncentracija od četiri i više promila alkohola u krvi može uzrokovati teške posljedice pa i smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja pri povraćanju zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća.

No, činjenicu da su smrtni slučajevi u takvim okolnostima rijetki i da se neki čak usude sjesti za volan liječnici objašnjavaju time da su svi takvi neslavni rekorderi uglavnom »utrenirani« u ispijanju alkohola, to jest da ga konzumiraju duže vrijeme i time podižu prag osjetljivosti organizma na trovanje alkoholom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.