Zadarsko područje

Sinoć planulo desetak požara na području Zadra: “Teško da su planuli slučajno!”

P. N.

foto: facebook

foto: facebook

"A slušajte, ako vam u dva sata, od 20 do 22, plane deset, petnaest požara, teško da može biti što drugo razlog".



Desetak požara planulo je sinoć u zadarskom području, a zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša za Novu TV ustvrdio je kako sumnja da su požari podmenuti.


– Imamo desetak požara koji su planuli sinoć i gasimo ih cijelu noć. Većina tih požara su pod kontrolom, ali ih ima još dva tri koji nisu, uglavnom na benkovačkom području, rekao je Šoša.


Potom je dodao rečenicu koja ukazuje na sumnju u podmetanje požara: “A slušajte, ako vam u dva sata, od 20 do 22, plane deset, petnaest požara, teško da može biti što drugo razlog”.




Nekoliko vatrogasaca pri intervencijama je ozlijeđeno, a uglavnom su u pitanju ozljede dišnog sustava zbog prekomjernog udisanja dima.


Gori u blizini Turnja, iznad magistrale, gdje vatra, između Biograda i Zadra, ugrožava i kuće.


Ostali požari dogodili su se uglavnom na benkovačkom području, odnosno kod Pakoštana i Svetog Filipa i Jakova.


Dva požara nisu pod kontrolom, dok su ostali lokalizirani.


Požare gase i vatrogasne snage iz zraka, kanaderima.


Kod Turnja djeluju tri kanadera i četiri air-traktora, dok je jedan kanader angažiran kod Benkovca.


Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz zemuničke vojarne »Pukovnik Mirko Vukušić« jučer su sudjelovale u gašenju sedam požara, a među njima i u požaru na granici sa Crnom Gorom (Debeli Brijeg), gdje su piloti Airtractora zaustavili širenje vatre prema Hrvatskoj.


Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 242 požara (85 u Šibensko-kninskoj, 78 Splitsko-dalmatinskoj, 62 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).


Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2100 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 60 700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.


foto: screenshot youtube


foto: screenshot youtube