Nepravomoćna presuda

Simon Curi osuđen na 14 godina zatvora zbog ubojstva brata: “Pucao je s namjerom da ubije”

Fiore Vežnaver

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Sud je zaključio da je optuženik već prvim hicem iz pištolja, usmjerenim prema bratu Gjergju, pucao s namjerom da ga ubije – napomenuo je u obrazloženju presude sudac Domagoj Vučkov



RIJEKA Na 14 godina zatvora osuđen je jučer Simon Curi (70), zbog toga što je prije dvije godine hicem iz pištolja ubio svog brata, 54-godišnjeg Gjergja, ispred obiteljskih restorana u središtu Malog Lošinja.


– Kriv je! – objavio je sudac Domagoj Vučkov, predsjednik vijeća riječkog Županijskog suda, dodajući da se osuđenom za ubojstvo u izrečenu kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru, a to je oko godinu i deset mjeseci. S obzirom da je riječ o kazni iznad pet godina zatvora, Simonu Curiju je automatski produžen pritvor u kojem se nalazi od dana ubojstva.


Zločin se dogodio 2. kolovoza 2017. godine, oko 22.45 sati, pred terasom restorana »Koralj« u malološinjskoj Ulici Priko. Prema navodima optužnice, koju je sud u cijelosti prihvatio, velikoj tragediji prethodili su svađa i sukob u kojima su sudjelovali optuženikov sin Fran Curi i Gjergjov sin Nikola, pa je pristigao Gjergj kako bi smirio situaciju. Simon Curi je izašao iz restorana »Koralj«, u vlasništvu njegove obitelji, s pištoljem kojeg je ilegalno posjedovao, te najprije ispalio jedan metak prema Gjergju, s kojim je imao višegodišnje razmirice vezane za njihove susjedne lokale, »Koralj« i »Galeb«.




Prvim metkom nije nije pogodio brata koji se nalazio na ulici, ispred restorana. Simon je nakon toga došao do brata i iz neposredne blizine mu ispalio metak u glavu. Obdukcija je pokazala da je uzrok smrti žrtve ustrijel glave s ozljedom grudne aorte i posljedičnim iskrvarenjem, a zaključeno je da mu život nije mogla spasiti ni najbrža ni najstručnija medicinska pomoć.


Pucao s namjerom da ubije


– Sud je zaključio da je optuženik već prvim hicem iz pištolja, usmjerenim prema bratu Gjergju, pucao s namjerom da ga ubije – napomenuo je u obrazloženju presude sudac Domagoj Vučkov.


Simon Curi je tvrdio da je prvi hitac ispalio u zrak, kako bi smirio sukob, no sudsko vijeće smatra da optuženika demantira nalaz balističkog vještaka koji je obrazložio da se pronađeni fragment zrna nije mogao tako raspasti da je pao nakon ispucavanja u zrak, već je morao prije toga udariti u neku tvrdu podlogu. Fragment zrna nije bio pogodan za vještačenje kojim bi se potvrdilo da je taj prvi metak ispaljen upravo iz Simonovog pištolja, ali sud drži je iz njega pucano, jer prije zločina na tom mjestu nije bilo događaja iz kojeg se pucalo.


*opširnije u tiskanom izdanju