Napad na petrinjskom području

Šest mješanaca usmrtilo ovcu

Portal Novilist.hr

Istoga dana u Velikom Grđevcu pored Bjelovara iz ograđenog dvorišta pobjegao je pas u vlasništvu 50-godišnjakinje i preplašio mlađu ženu, koja je pozvala policiju



Šest pasa mješanaca koje njihova 46-godišnja vlasnica nije držala pod nazorom u četvrtak su mjestu Vratečko na petrinjskom području na polju iza kuće napali i usmrtili ovcu 48-godišnjeg vlasnika.


Istoga dana u Velikom Grđevcu pored Bjelovara iz ograđenog dvorišta pobjegao je pas u vlasništvu 50-godišnjakinje i preplašio mlađu ženu, koja je pozvala policiju.


Vlasnice pasa prekršajno su prijavljene po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, izvijestila je policija.




Policija podsjeća da je odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (članak 30), Zakona o zaštiti životinja (članak 48) i Pravilnika o opasnim psima (članak 9), definiran je način držanja životinja, njihovog kretanja i postupak sa životinjama, nakon što one eventualno ugroze život ili zdravlje čovjeka svojim kretanjem ili postupkom.


Članak 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđa novčanu kaznu za onog ”tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način s njima loše postupa”. Za provođenje zakona nadležno je Ministarstvo unutarnjih poslova.


Članak 48. Zakona o zaštiti životinja propisuje ”zabranjeno je držanje i postupanje s kućnim ljubimcima te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebice djece”. Za nepridržavanje zakonske odredbe predviđena je novčana kazna.


Članak 9. Pravilnika o opasnim psima predviđa da je ”izvođenje opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine dopušteno jedino s brnjicom i na povodcu, od strane punoljetne osobe i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa“. Nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima vrši Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.