Podignuta optužnica protiv Riječanina s adresom na Rabu

Serijski prevarant: Izmišljenim pričama o bolestima izvukao od poznanika tisuće eura

Fiore Vežnaver

U četiri prijevare za koje se u optužnici tereti, Sanjin Čargonja »prikupio« je oko 213.000 kuna.. Sud mu je odredio istražni zatvor, ali bivši direktor propale tvrtke iz Čavala još uvijek je u bijegu



RIJEKA Oko 213 tisuća kuna »teške« su četiri prijevare zbog kojih je podignuta optužnica protiv Sanjina Čargonje (46), Riječanina s adresom u Banjolu na otoku Rabu, bivšeg direktora propale tvrtke PCX computers iz Čavala. Sud je Čargonji odredio istražni zatvor, ali ga se do sada nije uspjelo pronaći i staviti iza rešetaka. Protiv njegove tvrtke prije godinu dana je pokrenut stečajni postupak, a u svibnju ove godine je firma brisana iz sudskog registra.


Najveći dio »zamračenog« novca veže se za poslovanje te tvrtke, no zanimljivije su okolnosti ostalih dviju prijevara, povezanih za posudbe novca.


Pomogli čovjeku


U optužnici se opisuje kako je Čargonja u kolovozu 2010. godine u Matuljima od jednog muškarca tražio da mu posudi 2.500 eura, objašnjavajući mu da ima tumor na mozgu, pa mu treba novac za plaćanje operacije u inozemstvu. Tužiteljstvo navodi da je Čargonja čovjeku kojeg će nasamariti pričao da ima teške tegobe, da će umrijeti ne skupi li novac za operaciju. Pokazivao mu je čak i lažne snimke glave kako bi iskamčio novac. Uvjeren u istinitost njegovih riječi, te da može pomoći čovjeku kako bi našao izlaz iz teške zdravstvene situacije, predao je 2.500 eura Čargonji, vjerujući da će mu, sukladno  dogovoru, Čargonja vratiti posuđeni novac do kraja 2011. To se, ipak, nije dogodilo, ni do dan danas.





Čargonja je već osuđivan, a posljednja presuda, iako nepravomoćna, izrečena mu je u riječkom Općinskom sudu u siječnju ove godine, kada je zbog prijevare kažnjen s osam mjeseci zatvora.


Beskrupolozno je 2011. godine prevario jednu ženu, novu prijateljicu kojoj je »povjerio« da se teško razbolio, pa mu je  jedini spas skupa operacija u Švicarskoj. »Nedostaje mi samo 2.900 od 100 tisuća eura, koliko operacija košta«, obznanio je Čargonja novoj prijateljici, koja je zatim skupila novac za njega. Poslije joj se više nije javljao, pravdao se da je na liječenju. Žena je na kraju shvatila da je nasamarena. Ipak, Čargonja joj je pri kraju suđenja vratio posuđeni novac.



Pod sličnim okolnostima, u 2011. godini dogodila se još jedna prijevara. Čargonja je u Rijeci od jednog muškarca posudio 2.000 eura, lažući da mu je u Austriji dijete nastradalo u prometnoj nesreći pa mu treba novac za plaćanje bolničkog liječenja. No, taj novac mu još nije vratio.


Neisporučena oprema


Promatrano po svoti novca, najviše »teži« – oko 174 tisuće kuna – prijevara u kojoj je oštećeno Brodogradilište Kraljevica. Ona se, po optužbi, dogodila nakon što je Čargonja, inače magistar informatičkih znanosti, tijekom 2007. i 2008. godine najprije brodogradilištu pisao ponude za nabavku informatičke opreme. Tužiteljstvo tvrdi da su već tada bila lažna njegova obećanja da će isporučiti opremu nakon plaćanja. Kraljevički škver je uplatio novac, a Čargonja je, kao jedini član komisije zadužene za puštanje u rad informatičke opreme, izdao komisijske zapisnike o puštanju u rad opreme. Učinio je to, iako je znao da nije isporučio opremu, pa je i ne može pustiti u rad.


Jedna točka optužnice  opisuje kako je  tadašnji direktor  čavjanske tvrtke u travnju 2010. godine sklopio  ugovor o kupoprodaji prijenosnog računala »toshiba« s vlasnikom uslužnog obrta iz Kastva. Iako je znao da zbog financijskih problema u poslovanju tvrtke neće moći isporučiti računalo, Čargonja je primio oko 5.300 kuna za laptop, do kupac ga nikad nije vidio, a nije mu ni vraćen novac.