Oprez, motociklisti!

Sedam motociklista stradalo u tri dana

Šarlota Brnčić

Najčešći uzroci nesreća bili su neprilagođena brzina i neoprezna vožnja, a u dva slučaja stradavanju je »pripomogao« i alkohol



RIJEKA Vikend, a na riječkom području i prve sate ponedjeljka, obilježio je niz prometnih nesreća u kojima su glavni protagonisti bili ljubitelji dvokotača, izmamljeni na prometnice lijepim vremenom. 


Dvojica motociklista, obojica na »kawasakiju«, doživjeli su na riječkom području u svega pet sati prometne nesreće u kojima su ozlijeđeni.  U ponedjeljak, pola sata iza ponoći u Ulici Kačjak teško je stradao 25-godišnjak iz okolice Delnica. Samo nekoliko sati kasnije, oko 5.50, u tunelu Škurinje na riječkoj zaobilaznici  lakše je ozlijeđen 50-godišnjak koji se nalazio za upravljačem »kawasakija«, riječke registracije, bez položenog vozačkog ispita za ovu vrstu vozila.  Obojica vozača su u trenutku nesreće imala zaštitnu kacigu.


Izletjeli s ceste


Motociklist iz Delnica je, vozeći iz smjera Orehovice prema Ulici Tome Strižića, zbog brzine je izgubio kontrolu nad »kawasakijem«. Udario je najprije u ivičnjak uz desni rub kolnika, potom izletio s ceste te udario u usjek, nakon čega je zajedno s motorom pao na tlo. Vozač »kawasakija« koji je stradao na riječkoj obilaznici kretao se iz smjera Škurinja prema Mihačevoj Dragi i prestrojavao s desne na lijevu stranu bez da je prethodno utvrdio da to može učiniti na siguran način. Prešao je na lijevu prometnu traku i udario u automobil. Nakon udara, pao je na kolnik i udario u drugi automobil pa je prava sreća da je iz nesreće izašao samo sa lakšim ozljedama. Nakon što mu je ukazana liječnička pomoć, otpušten je na kućnu njegu.





U pravom »karambolu« automobila na splitskoj zaobilaznici, kod benzinske postaje na Smokoviku u smjeru Solina, lakše je ozlijeđeno sedam osoba i oštećeno pet automobila i jedan parkirani viljuškar. U nedjelju, koju minutu iza 19 sati, 24-godišnji N.K. za upravljačem BMW-a touring zbog prevelike brzine nije uspio izbjeći nalet na stražnji dio daewoo-a kojeg je vozila 25-godišnjakinja. Oba automobila zavrtjela su se na cesti, daewoo je potom udario u renault clio kojeg je vozila 35-godišnjakinja, a u tom odbijanju je jedno vozilo zahvatilo i mazdu 3 u kojoj je sve pokušavao izbjeći 35-godišnjak. Izgubivši kontrolu nad vozilima, udarili su u zidić i ogradu poslovnog prostora uz prometnicu, a komadi betona oštetili su citroen berlingo i radni stroj na ograđenom parkiralištu. Na kraju su mazda i BMW završili na boku. Sedam sudionika nesreće je primljeno u splitsku bolnicu, ali su, srećom, samo lakše ozlijeđeni i nakon pružene pomoći pušteni na kućnu njegu. (M. M.)



Motociklist iz Rovinja (26) teško je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju oko 16.20 sati na području Kanfanara. Do nesreće je došlo kada je Rovinjac, upravljajući motociklom Italjet Dragster, izlaskom iz oštrog zavoja neposredno prije uključivanja na odvojak državne ceste, zbog neprilagođene brzine i vožnje u alkoholiziranom stanju s 1,69 promila, izgubio nadzor nad motociklom i udario u bankinu te potom pao na kolnik. Ozlijeđeni 26-godišnjak prevezen je u pulsku Opću bolnicu, gdje je utvrđeno da su ozljede teške. Sudari u Šibeniku


U mjestu Ujča, Grad Senj, u subotu navečer na motociklu teško je stradao i 48-godišnjak iz Dugog Rata. Upravljao je Harley Davidsonom, švicarskih nacionalnih oznaka, s 1,19 promila alkohola. Ulaskom u lijevi, oštri i nepregledni zavoj zbog neprilagođene brzine izgubio kontrolu nad motociklom. Udario je desnom bočnom stranom u zaštitnu metalnu ogradu, od koje se potom odbio i zajedno sa motociklom pao na kolnik, utvrdili su očevidom djelatnici PU ličko-senjske. U subotu navečer dogodila se i teža prometna nesreća u Konjevratima kod Šibenika u kojoj su teško stradali vozači automobila i motocikla. Do nesreće je došlo kad se 68-godišnji vozač automobila s lakom prikolicom, šibenskih registarskih oznaka, s lokalne ceste neoprezno uključivao na cestu s prednošću prolaska. Nije pritom propustio motocikl šibenske registracije, kojim je neprilagođenom brzinom upravljao 36-godišnjak iz Drniša. 


Dan ranije, oko 20.15 sati u Šibeniku, u  Bribirskoj ulici, 28-godišnji stranac upravljao je mopedom »Sym jet 50« šibenskih oznaka i zbog brzine izgubio kontrolu. Zajedno s mopedom pao je na tlo, nakon čega je moped otklizao i udario u prednji dio motocikla »kawasaki«, šibenske registracije, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 36-godišnji Šibenčanin. Vozač motocikla zadobio je teške ozljede i zadržan je u Općoj bolnici Šibenik.