Šverc droge

Sedam godina zatvora za četiri kilograma heroina: Osuđen riječki diler Damir Alač

Fiore Vežnaver

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Damir Alač bio je upleten u trgovinu četiri kilograma heroina radi prodaje na riječkom narkotržištu. Na prvom suđenju 2010. osuđen je u odsutnosti na šest godina, a 2014. je uhićen u Novom Sadu



Na sedam godina zatvora osuđen je 35-godišnji Damir Alač iz Rijeke, zbog upletenosti u krijumčarenje  četiri kilograma heroina iz Zadra radi prodaje na riječkom narkotržištu. Presudu je jučer donijelo vijeće riječkog Županijskog suda kojem je predsjedala sutkinja Ika Šarić. S obzirom da je riječ o kazni iznad pet godina, Alaču je automatski produžen pritvor do pravomoćnosti presude. Sud je odredio i da je dužan platiti 3.000 eura, u protuvrijednosti u kunama, na ime koristi ostvarene ilegalnom prodajom droge.



Izbačen iz sudnice, pa psovao i vrijeđao


Damir Alač nije dočekao u sudnici kraj obrazloženja presude. Dok je sutkinja Ika Šarić obrazlagala stavove sudskog vijeća, optuženi ju je više puta prekidao, nezadovoljan zaključcima, a ona ga svaki put upozoravala da to ne čini i ne komentira. Na kraju ga je upozorila da će novi njegov komentar automatski značiti i izbacivanje iz sudnice. To se i dogodilo, pa je sutkinja naložila pravosudnim policajcima da ga vrate u zatvor.


Tada je Alač planuo i počeo s psovkama i uvredama, najprije usmjerenim prema sutkinji i ostalim članovima vijeća, pa zastupnici Uskoka. Dok su ga odvodili natrag u pritvor, neumjesnim komentarima pridružio se i otac optuženika, pa je sutkinja zatražila da svi iz publike izađu iz sudnice.





Sud je ocijenio dokazanim inkriminacije iz optužnice  Uskoka koja ga je teretila da se  2008. godine povezao s drugim članovima narkoskupine, radi nabave i prodaje droge, te dogovorio prebacivanje najprije jednog, pa tri kilograma heroina u Rijeku. Optužba je tvrdila da je  od prodane droge od glavnog dilera primio najmanje 3.800 eura te ostvario korist od najmanje 3.000 eura. Alač je oglašen krivim i zbog toga što je u svom stanu na Trsatu posjedovao, radi prodaje, kako je ocijenio sud, oko 30 grama kokaina, uz manju količinu marihuane.


Ponovljeno suđenje


Riječ je o ponovljenom sudskom procesu. Alač je i na prvom suđenju 2010. godine, kada mu je kazna izrečena  u odsutnosti, bio proglašen krivim, ali je tada prošao nešto bolje, dobio je šest godina zatvora. Osuđen je u sklopu riječko-zadarske narkogrupe koja je dobila ukupno 62 godine zatvora. Tijekom tog suđenja jednog dana jednostavno nije došao na raspravu, a poslije se ispostavilo da je pobjegao iz Hrvatske. Godinama se nije znalo gdje se krije, sve dok u ljeto 2014. godine nije uhićen u Novom Sadu, pod lažnim imenom, u krađi automobila. Nakon što je izručen Hrvatskoj  zatražio je obnovu sudskog postupka.



Alač: Svjedok je lagao, želio mi se osvetiti


Alač je jučer u svojoj obrani tvrdio da je lagao krunski svjedok i pokajnik kad je za njega govorio da mu je bio glavni opskrbljivač heroinom.


– Želio mi se osvetiti, naglasio je optuženi, objašnjavajući da je ključ priče o tome što je on (Alač) svojedobno na saslušanju policiji teretio njega i jednog Zadranina čije je ime poslije ispalo iz optužnice. Alač je naglašavao kontradikciju da taj svjedok tvrdi da je sam prodavao »na sitno« heroin dok se kao dobavljač nije pojavio on (Alač), a radi se o čovjeku koji je pravomoćno osuđen zbog mnogo težih inkriminacija. Objasnio je da je svojedobno pobjegao iz Hrvatske ne zbog straha od kazne, nego prijetnji  Zadrana (od kojih je imenom spomenuo samo jednog) upletenih u ovaj slučaj i straha za život.



Obrazlažući donesenu presudu, sutkinja Ika Šarić se pozvala na iskaz 38-godišnjeg Riječanina, glavne karike narkolanca, koji je praktički već odslužio kaznu od devet godina i tri mjeseca zatvora, a on je teško teretio Alača u svom svjedočenju na suđenju prije mjesec i pol dana. Alač se s njim udružio radi prodaje heroina na riječkom području, a ostale dilere iz lanca i nije morao znati, no znao je da se 38-godišnjak bavi prodajom droge, zaključilo je sudsko vijeće, koje smatra i da tajno snimljeni telefonski razgovori između njih dvojice ukazuju da se Alač upleo u posao s drogom. Sud nije prihvatio Alačeve tvrdnje da nije mogao biti upleten u posao s drogom, jer je zadnjih dana svibnja 2008. godine imao prometnu nesreću s motociklom, više dana bio u bolnici, pa poslije hodao sa štakama (droga je prošvercana u Rijeku u studenom te godine).


Telefonski razgovori


Mada je Alač u svojoj obrani naglašavao da se u tajno snimljenim telefonskim razgovorima između njega i krunskog svjedoka, svojevrsnog pokajnika koji ga je teretio, nigdje ne može čuti ni riječ o drogi, vijeće sutkinje Šarić je zaključilo da se analizom razgovora može razabrati da se pričalo o poslu s drogom, iako je konverzacija bila, uvjetno rečeno, šifrirana. U jednom slučaju to su bili »filmovi«, u drugom slučaju spominjale su se »gume«. Sudskom vijeću indikativno je da su kontakti i susreti Alača i krunskog svjedoka, pokajnika, bili intenzivni u danu prije i poslije isporuka dviju pošiljki droga. Vijeću sutkinje Šarić bilo je posebno znakovito da je glavni diler i krunski svjedok nakon problema s preuzimanjem tri kilograma heroina u garaži trgovačkog centra Tower na Pećinama, kada nije mogao otvorio vrata auta u kojem je ga je čekala droga, paket vrijedan 30-40 tisuća eura, triput nazivao i pokušao dobiti na mobitel upravo Alača.



Odvjetnik: Žalit ćemo se


– Svakako ćemo podnijeti žalbu, nezadovoljni smo ishodom postupka, izjavio je nakon objave presude Alačev branitelj, odvjetnik Berislav Pavišić. Smatra da navodi optužbe nisu uopće potvrđeni   izvedenim dokazima, osobito u preslušanim tajno  snimljenim telefonskim razgovorima. U svojoj završnoj riječi na suđenju Pavišić je pledirao za oslobađajuću presudu, ocjenjujući da Uskok nije uspio dokazati optužbe. Ukazao je na okolnost da je krunski svjedok tereteći Alača tvrdio da je diler »na sitno«, i nakon što je osuđen na više od devet godina zatvora.



Za tridesetak grama kokaina nađenog u Alačevom stanu na Trsatu, za kojeg je tvrdio da ga je kupio za osobne potrebe te za njega dao 1.500 eura, sud je zaključio da se takva količina droge za taj novac ne nabavlja za vlastite potrebe.


U izrečenu kaznu od sedam godina zatvora Alaču se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i izdržavanju kazne, no radi se o manje od dvije godine.