Uhvaćeni lopovi s pdoručja Opatije i Crikvenice

Saslušani pa pušteni: Skupljači starog željeza “usput” opljačkali kuću

Fiore Vežnaver

Nakon krađe skupina pljačkaša pokušala se izgubiti iz Primorsko-goranske županije, ali su ih policajci uhvatili na Grobnišćini. Plijen im je oduzet i vraćen vlasnicima



RIJEKA Djelatnici opatijske i crikveničke policije okončali su kriminalističko istraživanje nad grupom provalnika kojima su se na meti našle, prema dosad utvrđenom, dvije obiteljske kuće i vikendica. Petorica osumnjičenih za teške krađe, u dobi od 21 do 48 godina, privedena su na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo. Nakon saslušanja pušteni su da se u daljnjem kaznenom postupku brane sa slobode.


   Pod istragom opatijske policije našla se grupa za koju se sumnja da je provalila u obiteljsku kuću u Matuljima. Skupini je paravan bio da skupljaju sekundarne sirovine, a kada im se pružila prilika, provalili su u kuću i ukrali predmete vrijedne oko dvije tisuće kuna. Iz kuće su uzeli nakit i manji novčani iznos, a sve je na kraju vraćeno vlasnici.


   Nakon krađe lopovi su se pokušali izgubiti iz Primorsko-goranske županije, ali su ih spriječili djelatnici policije koji su ih zatekli na Grobnišćini. Privedeni su u policiju, a tijekom kriminalističkog istraživanja ispostavilo se da su u ožujku ove godine pokušali provaliti i u kuću na području druge županije.




   Crikvenička policija provela je pak kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjakom i 20-godišnjakom zbog sumnje da su provalili u vikendicu u Novom Vinodolskom. Kriminalistički službenici su utvrdili da je 29-godišnjak u razdoblju od 7. do 17. ožujka iz kuće za odmor ukrao više komada električnog alata i sat, dok je 20-godišnjak osumnjičen za prikrivanje.


Vrijednost otuđenih predmeta, od kojih je dio pronađen i vraćen vlasnicima, obitelji iz Novog Vinodolskog, procjenjuje se na oko dvije tisuće kuna. Provalnik je predan pritvorskom nadzorniku, pa priveden na ispitivanje u tužiteljstvo, dok 20-godišnjaku sa slobode slijedi prijava za prikrivanje.


   Praksa u Hrvatskoj inače pokazuje da nerijetko provale u kuću izvode grupe koje se pojave u kvartu s prvenstvenim ciljem skupljanja metalnog otpada. No, kada skupljači sekundarnih sirovina shvate da kod kuće nema nikoga, zna se dogoditi i da iskoriste priliku te provale u kuću.


Takvi skupljači otpada znaju doći i iz stotinama kilometara udaljenog mjesta, često iz međimurske regije, a prepoznatljivi su po kombijima za koje je uglavnom upitno kako su uopće prošli tehnički pregled.