Prijedlog obrane nije stigao

Sanader se još nije žalio; rok ističe u ponoć

Hina

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Obrana sudu može predložiti novu jamčevinu kojom će jamčiti da Sanader, dok je pod optužbama, neće bježati, o čemu bi ponovno odlučivalo Izvanraspravno vijeće. Jamstvo se može položiti u gotovu novcu, nekretninama ili vrijednim pokretninama, no dosad na zagrebački sud nije stigao nikakav prijedlog obrane



ZAGREB -  Obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera još se nije žalila na rješenje kojim joj kao jamstvo nisu priznate dvije nekretnine, a to može učiniti do ponedjeljka u ponoć kada joj istječe trodnevni rok za podnošenje žalbe Vrhovnom sudu.


Sanaderu je prošlog tjedna Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo prijedlog da se kao jamstvo u iznosu od 12,4 milijuna kuna priznaju dvije nekretnine jer je utvrdilo da jedna nekretnina nije etažirana, dok druga nema građevinsku ni uporabnu dozvolu. 


Obrana ima pravo žalbe na tu odluku, a trodnevni rok teče joj od trenutka preuzimanja pismene sudske odluke i istječe u ponedjeljak u ponoć, dokad i putem pošte žalbu može podnijeti zagrebačkom Županijskom sudu koji je potom prosljeđuje na odlučivanje Vrhovnom sudu.




Obrana sudu može predložiti novu jamčevinu kojom će jamčiti da Sanader, dok je pod optužbama, neće bježati, o čemu bi ponovno odlučivalo Izvanraspravno vijeće. Jamstvo se može položiti u gotovu novcu, nekretninama ili vrijednim pokretninama, no dosad na zagrebački sud nije stigao nikakav prijedlog obrane.


Zasad nije poznato namjerava li Sanader putem žalbe pobijati rješenje kojim mu je odbijena jamčevina ili će predložiti novo jamstvo.


Sanaderu je pretprošli tjedan Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu presudu zagrebačkog županijskog suda u slučaju Fimi medija i odredio jamstvo u zamjenu za obranu sa slobode.


Bivši premijer više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud ljetos ukinuo presudu u slučaju zbog ratnog profiterstva u “slučaju Hypo” te primanja mita od mađarskog Mola, i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.


Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna “provizije”, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.