Odvjetničke tvrtke

Sanader i Petrović na arbitražnom sudu ispitani kao “neovisni svjedoci”

Hina

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Foto: Damir Krajac / CROPIX

»Prema tome, Sanader i Petrović svjedočili su kao svjedoci UNCIRTAL-a, a ne kao svjedoci Hrvatske ili MOL-a«, a troškove njihova dolaska i boravka u Londonu snosile su jednako sve strane u postupku, naglašava se u priopćenju



ZAGREB Odvjetničke tvrtke koje u arbitraži pred UN-ovom Komisijom za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) zastupaju Hrvatsku i MOL u zajedničkoj su izjavi, koju je Hini dostavila mađarska naftna kompanija, potvrdile da su bivši premijer Ivo Sanader i nekadašnji član uprave Ine, a sada konzultant MOL-a Josip Petrović u arbitraži ispitani kao neovisni svjedoci na poziv predsjednika suda.


Odvjetničke tvrtke »Squire Patton Boggs« i »Dechert«, zastupnici Hrvatske i MOL-a u sporu Hrvatske i mađarske naftne kompanije navode da su zajedničko priopćenje o svjedočenju Sanadera i Petrovića, od 15. do 17. travnja u Londonu, objavile po naredbi arbitražnog suda kako bi se ispravile »pogrešne i netočne tvrdnje o tim svjedočenjima u hrvatskim medijima«.


U priopćenju navode da su informacije kako su Sanader i Petrović svjedočili »za MOL« pogrešne su i netočne. Njih su dvojica, dodaju, svjedočila na poziv predsjednika UNCITRAL-a kao neovisni svjedoci.




»Prema tome, Sanader i Petrović svjedočili su kao svjedoci UNCIRTAL-a, a ne kao svjedoci Hrvatske ili MOL-a«, a troškove njihova dolaska i boravka u Londonu snosile su jednako sve strane u postupku, naglašava se u priopćenju.


Dodaju i da je sud naložio stranama u postupku da ponove kako su svjedočenja i drugi materijali predstavljeni sudu strogo povjerljivi i da su se obje strane obvezale da će poštovati stroga pravila povjerljivosti postupka.


Sud naglašava da nije primjereno da se pitanja koja su predmet rasprave na sudu dostavljaju javnosti, navodi se u priopćenju.


I Sanader je u izjavi u utorak kazao da je u Londonu svjedočio na poziv predsjednika arbitraže te da nije bio svjedok MOL-a. Bivši premijer, protiv koga se na hrvatskom sudu vodi postupak za primanje mita kako bi upravljačka prava u Ini prepustio mađarskom MOL-u, rekao je da je u arbitražnom postupku odgovarao na pitanja vijeća te zastupnika Hrvatske i MOL-a i ustvrdio kako ne postoji mito, »što je već rekao i u Hrvatskoj«.