Požar u Opatiji

SVE SE ODIGRALO U SEKUNDI Vatra u opatijskom župnom domu krenula iz kuhinje

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Vatra je krenula iz kuhinje u župnome domu i zahvatila tek njegove dijelove i krovište. Srećom, sama crkvena građevina nije stradala u plamenu – svjedoči opatijski župnik pater Ivan Tambolaš



OPATIJA Jutro nakon požara koji je zahvatio župni dom crkve svetog Jakova, simbola Opatije u istoimenom parku, u okolici sakralnog objekta i unutar njega proteklo je u nesvakidašnjem ugođaju. Dežurne interventne ekipe, odnosno policijski službenici, utvrđivali su uzroke vatre i procjenjivali razmjere štete, a veliku je ulogu u rasvjetljavanju ove priče imao opatijski župnik pater Ivan Tambolaš.


Kako nam je povjerio pater Tambolaš koji je svjedočio nemilom incidentu, sve se odigralo u sekundi, a vatra je krenula iz kuhinje u župnome domu i zahvatila tek njegove dijelove i krovište. Srećom, sama crkvena građevina nije stradala u plamenu te se u njoj svi crkveni obredi već od jučer odvijaju bez zastoja i po redovnoj satnici.


Da su crkvene prostorije bile zahvaćene požarom osim samog vanjskog izgleda krovišta, može se saznati i u samoj crkvi, gdje se jučer i dalje osjećao miris paljevine…




– U kuhinji se činilo da je sve u redu, a kuhao sam na plin. Spustio sam se u ured, zadržao se desetak minuta i u međuvremenu se dogodio požar – buknula je vatra. Uslijed kombinacije plina i pare, brzo je zahvaćena drvenarija i odjednom je sve bilo u plamenu – još uvijek vidno potresen govori nam pater Tambolaš.


Kaže da je odmah pohitao u kuhinju isključiti plin kako se ne bi dogodila eksplozija, a vatra se širila prema krovištu. Vatrogasci su došli za nekoliko minuta od dojave, no s obzirom na to da je u prostorijama bilo puno drvene lamperije, požar se brzo širio, premda na sreću nije zahvatio i sam objekt crkve.


Izgorjela je kompletna kuhinja te krovište iznad dvije sobe i iznad kuhinje, kupaonice i sanitarnog čvora, ali se vatra nije proširila niti u jednu od soba.



Iz službenog priopćenja doznaje se da je opatijska policija zajedno s protupožarnim inspektorom provela očevid požara koji je izbio jučer oko 16.15 sati u kuhinji na katu župnog ureda u Opatiji. Požar je ugašen oko 18 sati, a uzrok požara je ljudska radnja. Uslijed požara je izgorio plinski štednjak, kuhinjski ormarići te krovište župnog ureda, dok su oštećenja uzrokovana požarom zabilježena i u hodniku te nekoliko drugih prostorija u sklopu župnog ureda. Materijalna šteta će biti utvrđena naknadno.



– Ekipa iz policije je bila na uviđaju, a više o razmjeru štete ćemo znati u ponedjeljak. U popravak ćemo krenuti žurno, već tijekom idućeg tjedna – najavio je Tambolaš uz napomenu da se svete mise u crkvi odvijaju po uobičajenom rasporedu, jer apsolutno ništa u crkvi nije oštetila vatra.


Ipak, u samoj crkvi koja se nalazi uz more, od soli i vlage nastaju oštećenja na zidovima pa će se i to uskoro naći u planu za renoviranje.


– Uslijed juga, jakih kiša i blizine mora, vlaga probija na zidove crkve i tu ne možemo puno napraviti – naveo je pater Tambolaš.


Na mjesto požara jučer je izašao i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.


– Reagirali smo iz Grada Opatije čim smo čuli za požar u župnom domu crkve svetog Jakova te smo spremni pomoći. Kao gradonačelnik još jednom pozivam na zajedništvo sve opatijske gospodarstvenike i siguran sam da će se odazvati i uključiti u obnovu ove crkve koja je simbol grada Opatije – rekao je Dujmić.