Danas iskazi pet svjedoka

SUĐENJE DARUVACU BEZ NOVINARA Nastavljen proces zbog premlaćivanja djevojke

Hina

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Sutkinja Mitra Meštrović donijela je ponovno rješenje o izuzeću javnosti i naložila novinarima i snimateljima da napuste sudnicu. Na današnjem suđenju iskaze bi trebalo dati pet svjedoka.



ZADAR Na Općinskom sudu u Zadru u srijedu je nastavljeno suđenje Darku Kovačeviću Daruvarcu (31) optuženom za prijetnje i nanošenje teških tjelesnih ozljeda 18-godišnjoj Zadranki L. G., a zbog zaštite dostojanstva žrtve državni odvjetnik zatražio je isključenje javnosti sa suđenja.


Novi odvjetnik Darka Kovačevića zatražio je da se iskazi svih dosad ispitanih svjedoka samo pročitaju kako se suđenje ne bi odugovlačilo.


Također je kazao kako zamjenik općinskog državnog odvjetnika Igor Vulić nije odgovorio na njegov podnesak od 24. prosinca prošle godine kojim je zatražio da se, zbog efikasnosti i brzine postupka, umjesto ponovnog ispitivanja svjedoka njihovi iskazi samo pročitaju.




»Iz izostanka odgovora proizlazi da Vulić ili nije pročitao podnesak ili ima potrebu dalje ispitivati svjedoke, a obrana je njihove iskaze prihvatila. Time je navod, kojim tužitelj predlaže isključenje javnosti na temelju toga da će obrana biti usmjerena prema žrtvi, proizvoljan, ničim potkrijepljen i apsolutno deplasiran. Unatoč tome, obrana se ne protivi isključenju javnosti«, rekao je Radman.


Nakon što se odvjetnik žrtve Milan Petričić složio s rješenjem, sutkinja Mitra Meštrović donijela je ponovno rješenje o izuzeću javnosti i naložila novinarima i snimateljima da napuste sudnicu.Na današnjem suđenju iskaze bi trebalo dati pet svjedoka.

Darko Kovačević pušten je iz pritvora potkraj godine, 14. prosinca, nakon što mu je istekao maksimalni rok od šest mjeseci za zadržavanje u istražnom pritvoru, što je izazvalo velike reakcije u javnosti. U nekoliko gradova organizirani su prosvjedni skupovi kao potpora pretučenoj djevojci i njenoj obitelji.


Nakon izlaska iz pritvora Kovačeviću su oduzeti svi dokumenti, dobio je zabranu prilaska obitelji žrtve na 100 metara, zabranu napuštanja prebivališta, a morao se triput tjedno javljati policiji.


U međuvremenu, odvjetnik Andrej Korljan otkazao je zastupanje Darka Kovačevića, a u nastavku suđenja branit će ga Boris Radman, bivši sudac Županijskog suda u Zadru.