Zlouporaba položaja

SUĐENJE BIVŠEM NAČELNIKU Ševerlica i Benčić oštetili Općinu Ližnjan za 60 tisuća kuna?

Šarlota Brnčić

Srećko Ševerlica je bivši načelnik Općine Ližnjan

Srećko Ševerlica je bivši načelnik Općine Ližnjan

Oboje optuženih izjasnilo se da se ne smatraju krivi na navode optužnice



RIJEKA – U riječkom Županijskom sudu započelo je suđenje bivšem načelniku Općine Ližnjan Srećku Ševerlici i drugooptuženoj Mirjani Benčić. Oboje se terete za zlouporabu položaja i ovlasti, a Benčić i za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti. Na navode optužnice izjasnili su se da se ne smatraju krivima te da će obrane iznijeti na kraju dokaznog postupka.


USKOK-ova optužnica Ševerlicu tereti da je, u razdoblju od rujna 2012. godine do svibnja 2013. godine, kao načelnik na traženje Mirjane Benčić, v.d. pročelnice, a od 25. ožujka 2013. godine pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Općine Ližnjan, da joj odobri isplatu dodatka za uspješnost u radu, to i učinio. Navodi se da je odobrio isplatu dodatka kontinuirano u deset navrata, čime je Benčić pribavila imovinsku korist od 33.159,95 kuna, a za koji je iznos oštećen proračun Općine Ližnjan. Također da je odobrio isplatu, premda je znao da se tako što ostvaruje za natprosječne rezultate u radu i da je obvezni kriterij godišnja ocjena, a da Benčić nije bila uopće ocijenjena te da se dodatak ne može ostvarivati kao stalni dodatak na plaću.


Benčić je optužena i da je od lipnja 2012. do svibnja 2013. godine u Ližnjanu, pozivajući se samo na odredbu članka 46. Kolektivnog ugovora za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave i upravnim odjelima Istarske županije koja regulira visinu stimulacije, bez izdavanja rješenja i izvršnosti istog, odobrila jednoj službenici isplatu dodatka za uspješnost u radu. To je učinila u devet navrata, čime je proračun Općine Ližnjan oštetila za iznos od 16.066,55 kuna.




Tereti se i da je tijekom kolovoza 2012. godine osobno donijela Program stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa za volontera-vježbenika imenujući sebe kao mentora. Tereti ju se i da je zaključila ugovor o stručnom osposobljavanju volontera-vježbenika, ne provodeći prava i obveze mentora u provođenju programa, već je iste prepustila drugoj zaposlenici, a da si je od rujna 2012. do travnja 2013. godine na ime naknade za rad mentora pribavila imovinsku korist od 11.434,80 kuna.