Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Zlouporaba položaja

SUĐENJE BIVŠEM NAČELNIKU Ševerlica i Benčić oštetili Općinu Ližnjan za 60 tisuća kuna?

Srećko Ševerlica je bivši načelnik Općine Ližnjan
Srećko Ševerlica je bivši načelnik Općine Ližnjan
Autor:
Objavljeno: 16. svibanj 2017. u 22:30 2017-05-16T22:30:49+02:00

Oboje optuženih izjasnilo se da se ne smatraju krivi na navode optužnice

RIJEKA - U riječkom Županijskom sudu započelo je suđenje bivšem načelniku Općine Ližnjan Srećku Ševerlici i drugooptuženoj Mirjani Benčić. Oboje se terete za zlouporabu položaja i ovlasti, a Benčić i za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti. Na navode optužnice izjasnili su se da se ne smatraju krivima te da će obrane iznijeti na kraju dokaznog postupka.

USKOK-ova optužnica Ševerlicu tereti da je, u razdoblju od rujna 2012. godine do svibnja 2013. godine, kao načelnik na traženje Mirjane Benčić, v.d. pročelnice, a od 25. ožujka 2013. godine pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Općine Ližnjan, da joj odobri isplatu dodatka za uspješnost u radu, to i učinio. Navodi se da je odobrio isplatu dodatka kontinuirano u deset navrata, čime je Benčić pribavila imovinsku korist od 33.159,95 kuna, a za koji je iznos oštećen proračun Općine Ližnjan. Također da je odobrio isplatu, premda je znao da se tako što ostvaruje za natprosječne rezultate u radu i da je obvezni kriterij godišnja ocjena, a da Benčić nije bila uopće ocijenjena te da se dodatak ne može ostvarivati kao stalni dodatak na plaću.

Benčić je optužena i da je od lipnja 2012. do svibnja 2013. godine u Ližnjanu, pozivajući se samo na odredbu članka 46. Kolektivnog ugovora za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave i upravnim odjelima Istarske županije koja regulira visinu stimulacije, bez izdavanja rješenja i izvršnosti istog, odobrila jednoj službenici isplatu dodatka za uspješnost u radu. To je učinila u devet navrata, čime je proračun Općine Ližnjan oštetila za iznos od 16.066,55 kuna.

Tereti se i da je tijekom kolovoza 2012. godine osobno donijela Program stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa za volontera-vježbenika imenujući sebe kao mentora. Tereti ju se i da je zaključila ugovor o stručnom osposobljavanju volontera-vježbenika, ne provodeći prava i obveze mentora u provođenju programa, već je iste prepustila drugoj zaposlenici, a da si je od rujna 2012. do travnja 2013. godine na ime naknade za rad mentora pribavila imovinsku korist od 11.434,80 kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.