Nevjerojatan zločin

STRAVIČNI DETALJI Mrtvu majku dvije godine držao na trosjedu pod gomilom smeća radi njene njemačke mirovine?

Fiore Vežnaver

Foto: F. VEŽNAVER

Foto: F. VEŽNAVER

Dosadašnji nalazi istražitelja govore da vjerojatno nije riječ o ubojstvu, nego je žena preminula prirodnom smrću



RIJEKA Nakon što je u stanu u Ulici Tina Ujevića na Srdočima, što ga je prije desetak dana poharao požar, pronađeno tijelo koje najvjerojatnije pripada 70-godišnjoj M. U., a o čemu smo sinoć izvijestili, policija pokušava složiti cijeli mozaik ovog strašnog događaja. 


Od požara u stanu izgubio se trag i njenom sinu, 42-godišnjem Fabianu U., za kojeg se pretpostavlja da je u međuvremenu pobjegao u Njemačku gdje se i rodio. Vjeruje se da je on i podmetnuo požar u stanu, ili barem omogućio da se on razbukta, prije no što je nestao.


Koliko je žena ležala mrtva u stanu, još nije precizno utvrđeno, no pretpostavlja se da je preminula barem prije dvije godine, a maksimalno prije pet.




U riječkom Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku obavljen je jučer pregled posmrtnih ostataka žene, no još treba složiti više kocaka u mozaiku – u pogledu identiteta, vremena smrti i drugih pitanja – da bi se dobila konačna slika.


Trenutno se doima najvjerojatnijim da je njena smrt nastupila u 2015. godini, što bi značilo i da je barem dvije godine žitelj Srdoča držao u stanu tijelo svoje mrtve majke. Oni koji su je poznavali navode da je nesretna žena bila gluhonijema i, kad su je zadnji put vidjeli, teško pokretna.


Zašto je sin zataškao da mu je majka davno umrla i skrivao tijelo pod gomilom smeća, kojeg je i inače pasionirano skupljao u stanu, može se trenutno samo spekulirati, no odgovor bi najvjerojatnije mogao ležati u tome da je ona dobivala, po pričanju ljudi iz susjedstva, njemačku mirovinu koju je on podizao.


Dosadašnji nalazi istražitelja govore da vjerojatno nije riječ o ubojstvu, nego je žena preminula prirodnom smrću. Izvori bliski istrazi navode nam da doktori sudske medicine nisu pronašli mehaničke ozljede na mumificiranom lešu, što bi ukazivale da se u pozadini smrti žene nalazi kazneno djelo.


No, vjerojatno nakon toliko vremena i stanja tijela i neće biti moguće utvrditi sve ono što bi se u »normalnim« okolnostima utvrdilo.


Ako ima istine u pretpostavkama da je Fabijan U. – poznatiji pod nadimkom Fabo, kojeg susjedi opisuju kao osobenjaka, nezaposlenog i razvedenog, čovjeka sklonog skupljanju smeća u kući, uživanju droge i alkohola – sam podmetnuo požar u stanu što je glasio na njegovu majku, postavlja se pitanje zašto je učinio nešto što je na kraju razotkrilo ono što mu ne ide u korist.


Jedna od spekulacija jest da je moguće da je on imao informacije da je skrivanje mrtve majke došlo u opasnost da bude otkriveno pa je odlučio izazvati požar u stanu koji će progutati i njegovu mamu. Ali, ovo je zasad tek na razini puke pretpostavke, iako nije isključeno da se takva verzija događaja na kraju i potvrdi.


Okolnost koja je dovela do rješenja misterija gdje je nestala majka kontroverznog Fabe sa Srdoča, a istodobno otvorila niz novih pitanja, od kojih su neka i dalje bez odgovora, bilo je čišćenje stana u prizemlju zgrade u Ulici Tina Ujevića 27 u ponedjeljak, koje je organizirala tvrtka ovlaštena za upravljanje zgradom. Zasigurno je to bilo veliko zaprepaštenje kad je tijekom čišćenja na trosjedu, pod gomilom deka i smeća, pronađeno mrtvo tijelo, k tome mumificirano.


Žena, čije se tijelo tijekom vremena isušilo, bilo je zatrpano pod smećem. Obavljen je očevid na mjestu događaja, a nakon toga je mumificirano truplo prevezeno na riječki Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku. Policija i dalje intenzivno radi na prikupljanju podataka koji bi trebali dovesti do rasvjetljavanja slučaja, dio njih prevenstveno u suradnji s ekspertima sudske medicine.


Kako to da je tijelo žene pronađeno minimalno dvije godine nakon što je nestala, pitanje je za sebe, ali upućeni u slučaj navode nam da je tome pridonio njen sin, koji je zavlačio nadležne službe i institucije, govoreći i policiji da vjerojatno otišla u mjesto kod Karlobaga, odakle je rodom. Vrijeme je prolazilo, žena kao da je propala u zemlju, sve dok nije krenulo čišćenje stana nakon požara…


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u srijedu 4. listopada, 2017.