Priveden pa pušten

SPOLNA ZLOPORABA DJETETA Sudac istrage pustio svećenika osumnjičenog za pedofiliju na slobodu uz mjeru opreza

Hina

Ilustracija / Snimio Sergej DRECHSLER

Ilustracija / Snimio Sergej DRECHSLER

Određena mu je mjera opreza, što znači da se obvezatno treba javljati policiji, a uz to ne smije ostvariti nikakav kontakt s 15-godišnjakinjom



SPLIT Svećenika s otoka Hvara (72) kojega je splitska policija u utorak privela zbog kaznenih djela bludnih radnji i spolne zloporabe djeteta mlađeg od 15 godina sudac istrage je u srijedu navečer uz mjeru opreza pustio na slobodu, doznaje se na splitskom sudu.


Svećenika iz Staroga Grada na Hvaru policija je nakon završenoga kriminalističkog istraživanja popodne privela pritvorskom nadzorniku i ispitao ga je sudac istrage, koji ga je, unatoč tome što je Općinsko državno odvjetništvo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke tražilo istražni zatvor, pustio na slobodu.


Majka prijavila slučaj


Određena mu je mjera opreza, što znači da se obvezatno treba javljati policiji, a uz to ne smije ostvariti nikakav kontakt s 15-godišnjakinjom.




Iz ODO-a Split najavili su žalbu na takvu odluku.


Njega je policija uhitila jučer, privela i ispitala te osumnjičila za dva kaznena djela. U policiji zbog zaštite 15-godišnje djevojčice nisu htjeli izlaziti s pojedinostima cijelog slučaja.


Lokalni mediji neslužbeno izvještavaju kako je cijeli slučaj policiji prijavila majka djevojčice.


Nagrađen za životno djelo


 Hvarska biskupija u vezi s uhićenjem i započetim kriminalističkim istraživanjem svećenika te biskupije osumnjičenoga za pedofiliju, izražava žaljenje te suosjećanje sa žrtvom i njezinom obitelji.  


 Kako se navodi u današnjem priopćenju, biskupski Ordinarijat u Hvaru primio je obavijest o uhićenju i započetom kriminalističkom istraživanju jednog klerika Hvarske biskupije zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela iz područja kazneno pravne zaštite djece i maloljetnika.


 U skladu s propisima kanonskoga prava, dijecezanski biskup izrekao je kleriku sve mjere predviđene crkvenim zakonodavstvom u takvim slučajevima, navodi se u priopćenju.


 »Hvarski biskup Petar Palić izražava duboko žaljenje i suosjećanje s osobom koja je doživjela zlostavljanje i njezinom obitelji. Ujedno biskup izražava beskompromisni stav u suočavanju s takvim zloporabama koje umnogome narušavaju povjerenje i svekolike odnose unutar crkvene zajednice«, stoji u priopćenju Hvarske biskupije kojeg je prenijela Informativna katolička agencija (IKA).


 Prema pisanju lokalnih medija Gradsko vijeće Staroga Grada osumnjičenog je svećenika prije dvije godine nagradilo nagradom za životno djelo.