Incident 'pogodio' Općinu Čavle i Grad Kraljevicu

SLUČAJ ODLAGANJA OPASNOG KARBITA Za samo 4.000 napravili štetu od skoro 400.000 kuna

Vladimir Mrvoš

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Ivana Cvitan-Polić i Dalibor Čandrlić objasnili su da su sukladno propisima, morali propisno zbrinuti predmetni otpad i time je smanjen općinski proračun



RIJEKA  Zbog samo 4.000 kuna kuna, koliko je naručitelj protuzakonitog odlaganja bačvi s opasnom tvari (kalcijev karbid karabit) ukupno isplatio izvršiteljima, Općina Čavle je za zbrinjavanje izdvojila 216.000 kuna, a Grad Kraljevica 170.000 kuna.


Osumnjičenici su, kako smo već javljali, u rujnu i listopadu ove godine, 70 metalnih bačvi ispunjenih opasnim tvarima odbacili u predjelu šljunčare u blizini državne ceste u mjestu Soboli, dok su 60 metalnih bačvi odbacili u predjelu šljunčare na cesti Križišće – Plase.


Bilo je to i tema današnje konferencije za novinare u PU primorsko-goranskoj gdje su o tome događaju govorili voditelj Službe Općeg kriminaliteta PU primorsko-goranske Robert Tomac, koordinatorica Područnog ureda Rijeka Državnog inspektorata Marija Vukelić i voditeljica Službe inspekcijskog nadzora zaštite okoliša, Jadranka Krstelj, načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan-Polić i gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić.


Tiskovna konferencija o slučaju odbacivanja opasnog otpada / Foto MUP


Tiskovna konferencija o slučaju odbacivanja opasnog otpada / Foto MUP





Robert Tomac rekao je da je kriminalističko istraživanje provedeno nad šest osoba, starosti od 27 do 67 godina i da je tijekom istraživanja utvrđeno kako su dvojica od navedenih osoba u rujnu 2019. godine protivno propisima u skladištu u Rijeci smjestili 130 metalnih bačvi sa opasnim otpadom.


Angažirali su 27-godišnjaka, koji ima prijevozničku tvrtku da opasni otpad odveze iako su znali da on ne posjeduje potrebne dozvole za otkup, prijevoz i rukovanje opasnim tvarima.


Šestorica osumnjičenika su kazneno prijavljeni za počinjenje navedenog kaznenog djela ugrožavanje okoliša otpadom, a dvojica od njih još se uvijek nalaze u bijegu te policija intenzivno traga za njima.


Četvorica osumnjičenika su uz kaznenu prijavu već završila u pritvoru, a to čeka i dvojicu njihovih “kolega” kada budu uhvaćeni.


Marija Vukelić naglasila je dobru suradnju inspektorata s policijom, a Jadranka Krstelj objasnila je da kalcijev karbid, ako se nepravilno odlaže, predstavlja opasnost za zdravlje ljudi i ugrožavanje okoliša.


Ivana Cvitan-Polić i Dalibor Čandrlić objasnili su da su sukladno propisima, morali propisno zbrinuti predmetni otpad i time je smanjen općinski proračun.


Cvitan-Polić napomenula je da su počinitelji otkriveni zahvaljujući video nadzoru koji Općina Čavle ima upravo zbog ovakvih i sličnih događaja.


Općina Čavle morat će rebalansom proračuna iznaći novčana sredstva za rješavanje ove neplanirane aktivnosti, pa će pravnim sredstvima pokušati od počinitelja naplatiti materijalnu odštetu.


Čandrlić je rekao da je i grad Kraljevica u kratkom roku morala naći novac za zbrinjavanje predmetnog otpada, ali izrazio je nadu da se takva plaćanja promjenom zakona moraju prebaciti na državu.