POTVRĐENA OPTUŽNICA

SLUČAJ BJEGUNCA ENESA ADŽAMIJE Direktor riječke tvrtke sam sebi dao zajam od 350 tisuća eura

Fiore Vežnaver

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Adžamija je sam sa sobom sklopio ugovor kojim mu riječka tvrtka Zlato trgovina daje kredit, bez ikakvog osiguranja povrata. Kredit nije vratio ni nakon četiri godine, a u međuvremenu je nestao



RIJEKA  Kao direktor tvrtke, sam sa sobom sklopio je ugovor kojim mu poduzeće daje zajam od 350 tisuća eura, u protuvrijednosti od oko 2,7 milijuna kuna, bez ikakvog osiguranja povrata kredita. Prošle su četiri godine, kredit nije vratio, a ovom direktoru tvrtke, u međuvremenu ugašene,  izgubio se svaki trag.


Bit je to navoda iz optužnice riječkog Županijskog državnog odvjetništva protiv 54-godišnjeg Enesa Adžamije, državljanina BiH, sada u bijegu, koju je upravo potvrdilo vijeće Županijskog suda u Rijeci. Za Adžamijom, optuženim  za »zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju«, izdana je i tjeralica koja zasad nije dala rezultata.


»Vijeće je ustanovilo da je optužnica osnovana«, navodi se u rješenju vijeća riječkog Županijskog suda koje je optužnicu potvrdilo na sjednici kojoj su prisustvovali zastupnik optužbe i odvjetnica okrivljenog, dok je Adžamija bio odsutan.




Procedura je takva da će spis o slučaju dalje biti dodijeljen novom raspravnom sucu riječkog Županijskog suda, koji nije odlučivao o utemeljenosti optužnice te će zakazati pripremno ročište na kojem će optužba i obrana iznijeti dokaze koje namjeravaju predočiti na  suđenju.


»Nestao« s novcem


Enesa Adžamiju se tereti da je kazneno djelo počinio u veljači 2014. godine, samo pet dana prije no što mu je istekao mandat na mjestu direktora riječke tvrtke Zlato trgovina. Protivno zakonskim regulama da poslove obavlja i tvrtku vodi »s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika«, sam sa sobom zaključio je ugovor o zajmu, kojim Zlato trgovina daje, a on prima zajam od 350 tisuća eura, na rok od godinu dana, uz 3 posto kamata. No, nije ugovorio bilo kakvo osiguranje povrata kredita. S računa tvrtke u sljedećih osam dana podignuo je novac dodijeljen mu zajmom. Poslije su »nestali« i on i novac.


U istrazi je saslušana svjedokinja koja je u veljači 2014. godine naslijedila okrivljenika na mjestu direktora. Između dvoje je trebalo doći do primopredaje oko pozicije čelnog čovjeka i o tome se trebao sačiniti zapisnik, ali Adžamija nije došao na dogovoreni sastanak. Poslije mu je zapisnik o primopredaji nova direktorica slala na adresu upisanu u trgovački registar, no pošta se vratila kao neuručena. Oko ugovora o zajmu uspjela je razgovarati s Adžamijom, koji joj je tada rekao da ima želju vratiti novac na način da plemeniti metal, koji on nabavlja u Bosni, isporuči Zlatu trgovini pa bi se to nekako prebilo. No, Adžamija ni do danas nije vratio pozajmljeni iznos, niti isporučio i gram plemenitih metala. Svjedokinja je kazala da je s bivšim direktorom zatim izgubila bilo kakav kontakt, a tvrtka je poslije otišla u stečaj.


Prodao stan


Prema podacima Interpola Sarajevo, Adžamija je u međuvremenu prodao stan u kojem je dotad stanovao u Sarajevu i ne zna se gdje se trenutno nalazi. Protiv odbjeglog bivšeg direktora u Rijeci je, uz raspisanu tjeralicu, određen istražni zatvor u kojem će završiti ako ga se uspije pronaći i uhititi. U optužnici, proslijeđenoj riječkom Županijskom sudu, tužiteljstvo predlaže da se Adžamiji sudi u odsutnosti.Tužiteljstvo smatra da odbjegli državljanin BiH već od prvog trenutka, kad je sam sa sobom potpisao ugovor o zajmu, nije imao namjeru vratiti novac.

– U prilog tome ide i činjenica da je prodao stan u kojem je dotad živio u Sarajevu i odselio na nepoznatu adresu, očito sa svrhom da mu se ne uđe u trag, kako bi mogao uživati u blagodatima novca do kojeg je došao kaznenim djelom – naglašava se u optužnici.