Ostaje u Via Romi

SICILIJANAC DOBIO PRVU PRAVNU RUNDU Riječki sud odbio zamolbu Tunisa za izručenje Talijana

Fiore Vežnaver

Iz izreke presude Prvostupanjskog suda Republike Tunis proizlazi da je moguće da bi u kaznu bilo uključeno i tjelesno kažnjavanje, što je protivno Ustavu i Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda koji to izričito zabranjuju, naglašava se u odluci suda



RIJEKA – Županijski sud u Rijeci odbio je zamolbu Republike Tunis da joj se izruči 46-godišnji talijanski državljanin Vito Mirabile koji je prije dva i pol mjeseca uhićen u Rijeci temeljem Interpolove tjeralice, od tada se i nalazi u ekstradicijskom pritvoru. Po dokumentaciji što je stigla iz Tunisa, gdje mu se sudilo u odsutnosti, izgledno je da ga u toj afričkoj zemlji čeka i – tjelesno kažnjavanje. Odluka o odbijanju izručenja nije još pravomoćna, riječki Županijski sud sada po službenoj dužnosti upućuje predmet na Vrhovni sud Republike Hrvatske radi konačne odluke.


Riječki odvjetnici Milan i Srđan Markiš, koji zastupaju Vita Mirabilea, zadovoljni su ovom odlukom riječkog suda te plediraju da se Talijan pusti iz riječkog zatvora.


– Podnijeli smo prijedlog radi ukidanja istražnog zatvora, s obzirom na novu okolnost u vidu pozitivne odluke koju je donijelo vijeće Županijskog suda – objašnjavaju nam odvjetnici Markiš. Još nije donesena odluka hoće li se na riječkom Županijskom sudu odmah, promptno rješavati pitanje pritvora Talijanu ili će se sačekati pravomoćnost odluke oko (ne)izručivanja talijanskog državljanina Tunisu.


Narušavanje poretka




»Stajalište je suda da nije udovoljeno zakonskim pretpostavkama za izručenje. Udovoljavanjem zamolbi došlo bi do narušavanja pravnog poretka Republike Hrvatske«, ističe se, između ostalog, u rješenju o odbijanju izručenja, što ga je donijelo izvanraspravno vijeće riječkog Županijskog suda. Obrazlaže se da je za Vita Mirabilea – osuđenog u odsutnosti u Tunisu na višegodišnju zatvorsku i značajnu novčanu kaznu – donesena i privremena odluka o tjelesnoj kazni. »Iz izreke presude Prvostupanjskog suda Republike Tunis proizlazi da je moguće da bi u kaznu bilo uključeno i tjelesno kažnjavanje, što je protivno Ustavu i Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda koji to izričito zabranjuju«, naglašava se u odluci suda.


Okolnost tjelesne kazne nije jedini razlog zbog kojeg je riječki sud dao odbijenicu za izručenje. Sudsko vijeće dalo je za pravo odvjetnicima Vita Mirabilea da je nejasno je li tuniška presuda pravomoćna, a k tome, u zamolbi za izručenje se navodi da je osuđen na pet godina zatvora, godinu više no što se precizira u presudi. No, ocijenjeno je da za odluku jesu li ispunjeni uvjeti za izručenje ipak nije presudno to što nije izričito navedeno traži li se Talijan radi izvršenja kazne ili vođenja postupka. Zaključeno je da je u ovom slučaju krucijalna činjenica da je postupak u odsutnosti Talijanu vođen bez branitelja, što je suprotno pravo na obranu optuženika uz branitelja iz članka 29. Ustava Republike Hrvatske. Hrvatski Zakon o kaznenom postupku nalaže da optuženik mora imati branitelja ukoliko mu se sudi u odsutnosti.


Ponovno suđenje


Iz dostavljene dokumentacije iz Tunisa proizlazi da će se, ako se optuženik pojavi, suđenje provesti ponovo, ali bez obveze da se ponovo pozovu svjedoci koji su već ispitani na prvom suđenju. To je, kako se navodi u odluci riječkog suda, suprotno pravo na kontradiktorno ispitivanje svjedoka, kao i temeljnim pravima iz Ustava, pravu optuženika da u postupku ispituje svjedoke.


Mirabile je prije dva i pol mjeseca uhićen u Rijeci temeljem Interpolove tjeralice i od tada je u ekstradicijskom pritvoru / Foto Vedran KARUZA


Mirabile je prije dva i pol mjeseca uhićen u Rijeci temeljem Interpolove tjeralice i od tada je u ekstradicijskom pritvoru / Foto Vedran KARUZA



Vito Mirabile – rođen u Švicarskoj, a s adresom u gradu Mazara del Vallo na zapadu Sicilije – otpočetka se protivi izručenju i tvrdi da nema nikakve veze s inkriminacijama, da mu nije ni poznato da se protiv njega vodio kazneni postupak. U međuvremenu je u riječkom zatvoru i proslavio 46. rođendan. Talijan je uhićen 9. ožujka u hotelu u središtu Rijeke temeljem Interpolove tjeralice (iz lipnja 2015. godine), a dan kasnije određen mu je ekstradicijski pritvor. Njegovo ime i fotografija našli su se na tjeralici uz inkriminaciju da je upleten u krijumčarenje koralja, kao član kriminalnog udruženja. Po informacijama iz tjeralice, radi se o slučaju u kojem je tuniška granična policija pri pretrazi prikolice vozila pronašla 11 paketa koralja, namijenjenih crnom tržištu u Italiji. Utvrđeno je da čovjek koji je bio za upravljačem zaustavljenog vozila radi u Mirabileovoj tvrtki za međunarodni transport.


Presuda trojici


Dan prije isteka roka stigla je iz Tunisa tražena dokumentacija o slučaju, procesuiranju Talijana u toj afričkoj zemlji, koja je zatim s engleskog prevedena na hrvatski jezik. U njoj se navodi da je prvostupanjski sud u Tunisu krajem prosinca prošle godine donio presudu trojici, među kojima je i Vito Mirabile, zbog krijumčarenja koralja, zaplijenjenih zajedno s kamionom i prikolicom. U presudi stoji da je Vito Mirabile u odsutnosti osuđen na četiri godine zatvora te da je određena kazna od milijun i 595 tisuća tuniških dinara, što iznosi više od pola milijuna eura, no u izreci nije jasno naznačeno znači li da tu svotu moraju solidarno platiti svi osuđenici ili ne. No, iznenađujući je navod da je aktualnom pritvoreniku riječkog zatvora odmjerena i – tjelesna kazna.


– Već samo to predstavlja razlog da se utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti za izručenje – tvrdili su odvjetnici Markiš, a za pravo im je dalo i vijeće riječkog Županijskog suda. Čeka se još konačna odluka Vrhovnog suda.