Jesu li prekoračili ovlasti

ŠAKAMA U REBRA I GLAVU? Svjedoci tvrde da je smrt mladića s Ultre posljedica policijskih batina, pogledajte video

Mario Matana

U strahu je išao progutati tu vrećicu, ali nije mogao dok su ga udarali, uvjeren sam da je zbog toga zapela u dušniku i da se zato ugušio. Umro je zbog policijske represije, načina na koji su ga uhitili i s kojim su pokušali doći do tog dokaza, je... ih dokaz - ogorčen je jedan od naših sugovornika



Tragična smrt 24-godišnjaka, koji je preminuo prilikom uhićenja u nedjelju predvečer nedaleko od glavnog ulaza na Ultru, mogla se izbjeći – tako tvrde svjedoci koji smatraju da je policijska brutalnost kod hvatanja i savladavanja T.V. (24) bila daleko od potrebne da se uhvati mladić. On je navodno u strahu od uhićenja progutao plastičnu vrećicu sa, pretpostavlja se, marihuanom. Točan uzrok smrti znat će se nakon obdukcije, sa splitskog tužiteljstva u ponedjeljak ujutro je poslan nalog za obavljanje očevida te obdukciju, a rezultati još nisu stigli.


Tijekom akcije uhićenja i potom odvođenja do policijskog vozila, nesretnom mladiću je pozlilo, počeo se gušiti te je unatoč dolasku Hitne pomoći, u splitsku bolnicu stigao mrtav!


Svjedoci redom ne žele izlaziti u javnost svojim imenima, ali drže kako je uhićenje bilo prenasilno za opasnost koju je momak eventualno mogao predstavljati za policiju i sigurnost Ultra Europe festivala.




“Dok je ležao na tlu udarali su ga šakama u rebra i glavu. Znam da je imao vrećicu s marihuanom, u pitanju su bila dva ili tri grama. U strahu je išao progutati tu vrećicu, ali nije mogao dok su ga udarali, uvjeren sam da je zbog toga zapela u dušniku i da se zato ugušio. Umro je zbog policijske represije, načina na koji su ga uhitili i s kojim su pokušali doći do tog dokaza, je… ih dokaz!” – ogorčen je jedan od naših sugovornika. Bio je na samo koji metar od prijatelja, vidio je kako ga vode preko križanja i kako nije mogao sam hodati, dva policajca u civilu držali su ga između sebe, a treći ga je i tada, još jednom udario, a dodaje kako su njemu na kraju cijele akcije rekli samo “gubi se”.



Drugi svjedok je bio u kafiću “Oće kiša”, s pogledom na cijelo događanje.


– Jednog momka su vukli za sobom, a za mladićem su trčala još dvojica. Bježao im je iz smjera Kineskog zida prema križanju, nekako su ga gurnuli, zapeli mu nogu preko ledine, nisam dobro vidio, upravo kod zidića gdje počinje nogostup. Bacili su se na njega, jedan ga je udarao po vratu, a drugi stajao na leđima, pokušavali su mu na silu otvoriti usta. Približili smo se, vidjeli da je to momak iz kvarta, rekli mu da ga ostave ne miru. “Ti se ne miješaj!”, odgovorio mi je jedan, skupilo se još policajaca.


Utoliko su 24-godišnjaka osovili na noge te su krenuli prema “marici”, kroz križanje Kaštelanske i Osmih mediteranskih igara. Međutim, mladiću je pozlilo…


“Padao je ispred njih, pogledao sam ga i vidio da je totalno modar. Nisam mogao vjerovati da netko može biti tako modar, i lice i usnice bile su modre, i danas sam u šoku od te strašne slike. A još kada znam da nije preživio, a znao sam ga, bili smo dobri…” – kaže nam očevidac. Cijelo vrijeme su ostali djelatnici MUP-a u civilu, koji nisu bili zauzeti intervencijom, pokušavali spriječiti snimanje.


Iz splitske PU stigla je i službena informacija o cijelom slučaju.


“U nedjelju navečer oko 20:30 sati, u ulici VIII. Mediteranskih igara u Splitu policijski službenici su s namjerom utvrđivanja identiteta prišli  muškarcu za kojeg su sumnjali da je u posjedu droge, nakon čega se isti dao u bijeg.  Nakon što su ga sustigli, policijski službenici su 24-godišnjem hrvatskom državljaninu stavili sredstva za vezivanje radi otklanjanja mogućnosti ponovnog bijega, te su zajedno krenuli prema službenom vozilu radi dovođenja u službene prostorije. Tijekom dolaska do službenog vozila 24-godišnjaku je iznenada pozlilo. Policijski službenik odmah je istom pokušao pomoći, dok je drugi policijski službenik pozvao liječničku pomoć koja je ubrzo stigla na mjesto događaja i osobu odvezla u bolnicu. Naknadno smo izviješteni kako je 24-godišnjak preminuo. O događaju je izviješteno Županijsko državno odvjetništvo koje je naložilo obdukciju radi utvrđivanja uzroka smrti, te će biti obavljen očevid.”



Neslužbeno doznajemo kako u policiji smatraju da optužbe o pretjeranoj grubosti nemaju osnove. “Unutarnja kontrola tek treba obaviti svoj posao, ali mislim kako doista nitko od naših djelatnika nije prekoračio ovlasti, uostalom sve se događalo na javnoj površini na kojoj je bilo dosta svjedoka i potencijalnih kamera za snimanje da bi se netko upuštao u navodno udaranje osumnjičenog.” – rekao nam je neslužbeno jedan od djelatnika splitske policije.