Ubojstvo u Konobi

‘Ruke su mi se tresle, metak je samo opalio’: Potvrđena optužnica protiv ubojice iz senjskog diska

Fiore Vežnaver

Tomljanović je optužen da je iz bezobzirne osvete ubio 38-godišnjeg Tomislava Lopca, redara u klubu, te iz bezobzirne osvete htio lišiti života još dvojicu, 28-godišnjeg Josipa Mesića i 27-godišnjeg Tina Rončevića



RIJEKA Vijeće riječkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu koja 56-godišnjeg Ivana Tomljanovića iz Senja tereti za teško ubojstvo i dva pokušaja teškog ubojstva, počinjene kad je prošlog ljeta pucao u diskoklubu Konoba u Senju.


Tomljanović je optužen da je iz bezobzirne osvete ubio 38-godišnjeg Tomislava Lopca, redara u klubu, te iz bezobzirne osvete htio lišiti života još dvojicu, 28-godišnjeg Josipa Mesića i 27-godišnjeg Tina Rončevića.


Procedura je takva da će spis o slučaju dalje biti dodijeljen novom raspravnom sucu riječkog Županijskog suda, koji nije odlučivao o utemeljenosti optužnice te će zakazati pripremno ročište na kojem će optužba i obrana iznijeti dokaze.




Tragičan slučaj u senjskom diskoklubu zbio se rano ujutro 16. rujna prošle godine, a prema navodima optužnice, do krvoprolića je došlo nakon što je Josip Mesić od Tomljanovića tražio da napusti diskloklub. Tomljanović se za pomoć obratio redaru Lopcu, tražeći od njega da ga zaštiti, a on mu je rekao da ga pusti na miru i ode van. Tomljanoviću je tada ponovo prišao Mesić i opet tražio da izađe iz kluba te ga nogom udario u stražnjicu.


Pao je na pod, a prisutni u klubu počeli su se smijati. Tomljanović je nakon toga, prema sužbenoj rekonstrukciji događaja, otišao u svoj stan te uzeo revolver Smith & Wesson i pištolj HS, s većom količinom streljiva. Tako naoružan vratio se u Konobu, s ciljem da – kako tvrdi tužiteljstvo – usmrti osobe koje su ga potjerale iz kluba i pritom mu se smijale.


Već na ulazu u diskoklub počeo je pucati. Senjanin je prvim hicem pogodio u grudi Mesića koji je zatim uspio pobjeći iz kluba. Napadač je nastavio pucati prema Tomislavu Lopcu koji se srušio na pod. Tomljanovića se tereti da mu je prišao i, unatoč tome što ga je Lopac molio da ga ne ubije, u njega ispalio još metaka, od kojih jedan i u glavu.


Tomljanović je nakon toga nastavio hodati diskoklubom s oružjem u rukama, tražeći one koji su ga tjerali. Kad je uočio Tina Rončevića kako ide prema izlazu iz kluba, ispalio je metak kojim ga je pogodio u lijevo bedro, a zatim i drugi koji ga je pogodio u desni kuk. Rončević je pao pa je Tomljanović stao iznad njega i pucao mu u glavu. Zatim je izašao iz kluba, ali ga je na tlo srušio jedan građanin i zadržao do dolaska policije.


Nesretni Tomislav Lopac, pogođen s ukupno šest metaka, zadobio je smrtnonosne ozljede od kojih je preminuo na mjestu, dok su Mesić i Rončević teško ranjeni.


Optuženi Tomljanović u istrazi je objasnio da je u vrijeme događaja bio »dobro pijan«, da je prije toga u susjedovom stanu i nekoliko kafića ispijao pivo. Tvrdi da mu je u diskoklubu najprije prišao jedan muškarac koji mu se unio u lice i tjerao ga van jer smeta njegovim djevojkama. Tomljanović je u obrani ispričao da se drugi napad na njega dogodio kod šanka, da mu je prišao drugi muškarac koji je galamio na njega pa ga uhvatio za ruku i istrgnuo mu pivsku bocu . Srušen je na pod, a kad se podignuo, taj ga je čovjek udario nogom u stražnjicu. Tvrdi da je zatim otišao prema izlazu, dok je taj muškarac išao za njim te ga udarao u stražnjicu. Čuo je smijeh gostiju pa se osjećao poniženo i sve to ga je dovelo do »ekstremne razdraženosti«. Tako osramoćen otišao prema WC-u te vidio kako mu se Lopac i Mesić izruguju. Išao se požaliti Lopcu, ali je uvidio da on nije na njegovoj strani. Kaže da više nije znao za sebe pa je otišao kući po oružje.


Kad se vratio, vidio je samo Lopca, ruke su mu se tresle i metak je opalio, tvrdi Tomljanović, koji je kazao da je nakon toga pao u besvjesno stanje. Kad je došao k svijesti, vidio je Lopca u kojeg je pucao… Jedna od svjedokinja ispričala je da je okrivljenik hodao oko stupova u klubu, dok su se djevojke stiskale jedna uz drugu, a jedna i vrištala. Očevid je pokazao da je napadač pucao iz oba oružja, revolvera i pištolja.