Financijsko vještačenje - u fokusu sedam kredita

Rozmari Macura oštetila prijatelje za više od 400 tisuća kuna

Slavica Kleva

Rozmari Macura i njezina majka Jasenka nagovarale su prijatelje da podižu kredite za njih / Snimio Marko GRACIN / NL arhiva

Rozmari Macura i njezina majka Jasenka nagovarale su prijatelje da podižu kredite za njih / Snimio Marko GRACIN / NL arhiva

Za drugi dio optužnog akta, kojim se Rozmari Macura optužuje za još 18 prevara, vještačenje još nije zatraženo. Još se ispituju svjedoci



RIJEKA  Financijsko-knjigovodstvenim vještačenjem sedam kredita koje je na ime drugih osoba, a za svoju korist, podizala  bivša cvjećarica Rozmari Macura, suđenje za jedan dio prevara se primaklo kraju. Sutkinja Damira Delost je vještačenjem okončala dokazni postupak i na idućoj raspravi se očekuje završna riječ zastupnice optužnice Suzane Gracin i Macurinog odvjetnika Antona Denone. Time će se zaključiti jedan dio objedinjenog sudskog postupka koji se protiv prevarantice vodi više od osam godina.


Sudska vještakinja Diana Tomljanović Butković detaljno je u pisanom financijskom izvješću obrazložila svaku pojedinu stavku, kreditnu transakciju, tako da ni tužiteljica, a niti obrana nisu imali značajnih pitanja za vještakinju i eventualno pojašnjenje nekih kreditnih stavki. A za tih spornih sedam kredita, uz optuženu Rozmari Macura, sjedi i njezina majka Jasenka Macura koja se tereti za modus operandi gotovo istovjetan svim prijašnjim, ali i kasnijim točkama optužbi.


Inkriminacije sežu u 2004., 2005. i 2006. godinu. Jasenka Macura tereti se da je početkom srpnja 2004. godine u dogovoru s kćeri Rozmari privoljela svoju prijateljicu da u svoje ime digne kredit u iznosu od deset tisuća eura. Kad je ispitana kao svjedok, prevarena je rekla da ju je »Rozmarina mama uvjerila da je njezinoj kćeri novac potreban za saniranje poslovnih financijskih poteškoća. Obje su rekle da je to samo puka formalnost, rate kredita ionako će otplaćivati Rozmari«.




Kredit je oštećena podignula u Zagrebačkoj banci na rok otplate od sedam godina, gotovinu je predala Rozmari. Doduše, cvjećarica Macura je 12 rata u djelomičnom iznosu platila, ali preostale rate, više od sedamdeset, uredno je podmirila oštećena.


Mijenjaju se banke


Sredinom lipnja 2005. godine Jasenka Macura ponovo uspijeva nagovoriti svoju prijateljicu da ovog puta u Erste banci digne kredit za njezinu kćer, u iznosu od više od 12 tisuća eura.


Oštećena diže kredit na sedam godina, predaje Rozmari gotovinu koja otplati samo tri rate, prijateljica, pak, nastavlja uredno otplaćivati kreditna mjesečna zaduženja. U srpnju iste godine ista molba istoj prijateljici. Ovaj put u Raiffeisen banci, deset tisuća eura. Nakon što je cvjećarica dobila gotovinu, tužiteljstvo tvrdi da Macura nije platila niti jednu ratu.


U studenom se mijenja samo banka gdje ta ista osoba za cvjećaricu  podiže kredit, riječ je o Sonic banci. Peti kredit prijateljica pristaje podignuti nakon samo deset dana od već podignutog, s razlikom da su korisnici druge osobe, a oštećena je u ulozi solventnog osiguratelja. Vještakinja je utvrdila da je Rozmari Macura na temelju ovih sedam kredita podigla nešto više od 60 tisuća eura.


Tužiteljica Gracin je nakon ispitivanja sudske vještakinje precizirala  optužni akt, utvrdivši točno  po svakom kreditu štetu. Po jednom kreditu ona iznosi 66 tisuća kuna, po drugom oko 19 tisuća kuna, a najveća oko 260 tisuća kuna, za koliko je oštećena prijateljica Jasenke Macura. Ukupna šteta nastala iz ovih sedam kredita iznosi više od 400 tisuća kuna. Oštećeni jamci i osobe koje su za cvjećaricu podizali kredite bili su uvjereni da će ih ona i vratiti, no nakon nekog vremena,  razočarani, kad su shvatili da su prevareni, podnijeli su kaznene prijave protiv nje.



Svjedok, Rozmarin prijatelj kaže, posudio joj je prije desetak godina ukupno 17 tisuća eura.– Kod potpisivanja ugovora mi je rekla da će dug vratiti njezin dečko kad se vrati s broda, ali do naznačenog roka nije vratila posudbu. U  međuvremenu me pitala da joj posudim »na brzinu« još sedam tisuća eura jer »teti treba neka kapara za kredit«. Nisam posumnjao, posudio sam joj, ali nisam napravio i ugovor. Nije se javljala na telefon, a kad bih je dobio odgovarala je »da će biti sve u redu«. Osjećam se prevarenim, iskoristila je naše prijateljstvo, jer sam joj znao i prije posuđivati, doduše daleko sitnije iznose koje bi ona uredno vratila. Htjela je ona kod mene i raditi, došla je dva dana po dva sata, brzo sam uvidio da od toga neće biti ništa, kazao je svjedok, žaleći što je upala u dugove, ali ju je kazneno prijavio i potražuje od nje putem svoje odvjetnice 17 tisuća eura.


Dodatnih 18 prevara


Cvjećarici se paralelno sudi i za dodatnih 18 prijevara, u ovoj fazi suđenja ispituju se svjedoci, iznosi prijevare još nisu vještačeni. Ispitan je tako jedan od prevarenih, riječ je o obrtniku koji je na raspravi povukao imovinsko-pravni zahtjev u visini 65 tisuća kuna.


– Rozmari je tražila da na balkonskim vratima i prozorima u stanu njezina dečka zamijenim drvenu stolariju aluminijskom, uz obećanje da će on sve platiti kad se skine s broda. Iako sam napravio radove, nekoliko mjeseci smo se Rozmari i ja igrali »gluhog telefona«, ili se ne bi javljala ili bi obećavala da će mi radovi biti plaćeni. Nakon »šetnje« od nekoliko mjeseci u kojem vremenu nisam imao kome uručiti račun, tužio sam vlasnika stana, Rozmarina dečka. Da li je on njoj u međuvremenu dao novac, ja to ne znam, ali sam se uspio nagoditi. Presuda je donesena u moju korist i nakon ovrhe nad njegovim stanom, zaključena je vansudska nagodba, platio mi je radove u svibnju ove godine, kazao je obrtnik i izašao iz sudnice. Stolariju je obrtnik izmijenio 2005. godine, 2006. godine je podnio kaznenu prijavu protiv Macure, a u svibnju ove godine konačno je dobio svoj novac.


okvir


okvir