Po zakonu

Riječki sud oslobodio policajca koji je pljusnuo kolegicu jer joj u trenu kad je ošamarena još nije počela smjena

Slavica Kleva

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Vulić se teretio da je 2013. u Policijskoj postaji Opatija najprije verbalno, a zatim fizički napao policajku zbog oduzimanja vozačke dozvole sinu bivšeg kolege



Prvostupanjsku oslobađajuću presudu policijskom službeniku Goranu Vuliću, optuženom da je počinio kazneno djelo  napada na službenu osobu, odnosno da je pljusnuo svoju kolegicu, potvrdilo je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Rijeci. Na oslobađajuću presudu žalilo se Općinsko državno odvjetništvo, no nakon vijećanja županijsko tročlano vijeće odbilo je žalbu tužitelja kao neosnovanu, a time je potvrđena presuda prvog stupnja koju je donijela sutkinja Damira Delost.


 Istodobno, oštećena policijska službenica je s imovinskopravnim zahtjevom upućena na parnicu. Oslobađajuća presuda donesena točno prije godinu dana uzburkala je javnost. Nitko nije imao razumijevanja za policijskog službenika koji je ošamario  kolegicu, no pravda i pravo ne idu uvijek ruku pod ruku, pa tako i u ovom konkretnom slučaju, presudilo je slovo zakona.


Upitna moralnost


»Postupanje upućuje na odsustvo određenih moralnih kvaliteta i dostojnosti za obavljanje policijskog posla, ali takvo ponašanje Gorana Vulića ne podliježe kaznenoj odgovornosti jer policijska službenica za vrijeme prepirke nije bila u službi. To je ponašanje neprihvatljivo i s obzirom na rodnu i fizičku nadmoćnost u odnosu na kolegicu koja brani svoja ispravna uvjerenja u verbalnoj raspravi s njim«, kazala je sutkinja Delost prije godinu dana, kada je oslobodila Vulića naglasivši pritom njegovu moralnost upitnom.



Povrijeđeni ponos, ne strah


Vulićev odvjetnik Vlado Vladika nije dvojio u epilog sudskog procesa.– Kazneno djelo koje se Vuliću stavljalo na teret postoji samo u situaciji kada se uporabi sila prema policijskom službeniku kad obavlja dužnost. Da nije bilo podsmjehivanja, keserenja i cerekanja, bi li uopće do kontakta došlo, upitao se odvjetnik. Smijanje kolegice je odlučni moment zbog kojeg je došlo do kontakta, što je i sama oštećenica decidirano rekla: »Ne vjerujem da me kolega Vulić ošamario zbog toga što sam sinu umirovljenog kolege uzela vozačku dozvolu«. Rekla je da se ne osjeća uplašenom ili pak da je onemogućena u radu, već je rekla da je riječ o »nelagodi i poniženju«. Upravo iz razloga što je žena, a ne policijska službenica, eventualno bi se moglo raditi o kaznenom djelu protiv časti i ugleda.


»Prema zakonskom opisu djela, kazneno djelo napada na službenu osobu čini onaj tko silom ili prijetnjom uporabe sile napadne neku od taksativno navedenih osoba, među koje spada i policijski službenik kod obavljanja službene dužnosti. U protivnom, ako je napad na službenu osobu uslijedio nakon dovršetka službene dužnosti, bez obzira što je napad povezan s tom službenom radnjom u smislu  motiva postupanja počinitelja, može se eventualno raditi o nekom drugom kaznenom djelu«, potvrdilo je Županijsko vijeće.


Gorak okus


Vulić se teretio da je 24. travnja 2013. godine u Policijskoj postaji Opatija najprije verbalno, a zatim fizički napao policijsku službenicu zbog zakonito poduzete službene radnje, oduzimanja vozačke dozvole sinu bivšeg kolege policijskog službenika. Nakon što je Vuliću oštećena policajka rekla da mu je oduzela vozačku dozvolu,  Vulić joj je prišao govoreći joj: »Što se pjeniš, što se keseriš« i potom je otvorenim dlanom ošamario po lijevom obrazu.


No, tijekom sudskog postupka utvrđeno je  da se radilo o službenoj radnji koju je oštećenica kao policijska službenica obavila izdavanjem obveznog prekršajnog naloga za sina umirovljenog kolege policajca tri mjeseca prije napada u policijskoj postaji. Formalno gledano, policijska službenica za vrijeme prepirke koja je rezultirala napadom na nju, nije bila u službi budući joj je smjena započinjala u 19 sati, niti je obavljala ijednu od policijskih ovlasti predviđenih Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima, reklo se u završnim riječima  oslobađajuće presude.


Unatoč činjenici da se Vulić ispričao kolegici u nekoliko navrata, što je naglasio i u sudnici, ipak ostaje gorak okus.