Osuđivan 18 puta

Riječki recidivist ukrao dva tableta i prijenosno računalo osoblju hidroaviona

Fiore Vežnaver

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Dorič, koji je dosad osuđivan čak 18 puta, krađu u riječkoj luci izveo je 10. lipnja prošle godine, a »operirao« je i u KBC-u gdje je ukrao mobitel te na parkiralištu na rivi



RIJEKA Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv 38-godišnjeg Franje Doriča iz Rijeke, tereteći ga za tri krađe, među ostalim i krađu tableta i računala iz hidroaviona u riječkoj luci. Optužena je i 33-godišnja Dorotea G. koja je sudjelovala u jednoj provalnoj krađi.


Dorič, za kojeg se navodi da je parketar bez zaposlenja, optužen je da je »najtežu« krađu izveo 10. lipnja prošle godine, između 20.30 i 23 sata, na Adamićevom gatu u Rijeci, gdje je bio privezan hidroavion Twin Otter tvrtke European Coastal Airlinesa. Iskoristio je nepažnju avionskog osoblja te ukrao dva tableta, iPada, i prijenosno računalo MacBook, uređaje ukupno vrijedne 20 tisuća kuna. Druga krađa za koju se tereti zbila se iste večeri oko 21 sat u riječkom KBC-u u Krešimirovoj ulici u Rijeci. Iskoristivši odsutnost osoblja bolnice, iz tzv. filter prostorije (u kojoj se pacijent presvlači u sterilnu odjeću), uzeo je mobitel Samsung, vrijedan oko 3.500 kuna.


Treća krađa u kojoj mu je, po optužbi, kompanjonka bila Dorotea G., Dorič je izveo u noći na 12. kolovoza prošle godine oko ponoći, na Gatu Karoline Riječke. Podesnim predmetom tandem je najprije razbio pomično staklo na stražnjem dijelu automobila »toyota«, nizozemske registracije. Nakon toga su iz auta Nizozemca ukrali digitalni fotoaparat Canon, navigacijski uređaj, dva električna brijača i drugu robu, u vrijednosti od najmanje 2.000 kuna.




Tužiteljstvo predlaže sudu da Doriča oglasi krivim za dvije »obične« i jednu tešku krađu te mu izrekne bezuvjetnu kaznu zatvora od godinu i dva mjeseca, a njegovoj suučesnici u jednoj provali uvjetnu kaznu od osam mjeseci. Tužiteljstvo naglašava da je Dorič višestruko osuđivana osoba, dok drugooptužena dosad nije osuđivana. Oboje se na ispitivanju u istrazi branilo šutnjom.


Franjo Dorič, zvan Njofra, čovjek je dobro poznat policiji i pravosuđu, a prema službenoj kaznenoj evidenciji, dosad je osuđivan čak – 18 puta. Presude su mu izricali općinski sudovi u Rijeci i Opatiji, a sve su, osim u jednom slučaju, bile zbog krađa i teških krađa. Najveća kazna bila mu je ona od dvije i pol godine zatvora. Više puta je smještan u pritvor, a u posljednjem navratu u rujnu prošle godine. Posljednji put nepravomoćno je osuđen u studenom prošle godine u Rijeci zbog krađe novčanika, među ostalim i u riječkoj Medicinskoj školi.