Tandem za krađe

Riječki par krenuo u krađe mjesec dana nakon vjenčanja: Teologinja čuvala stražu, muž provaljivao u kuće

Fiore Vežnaver

Potencijalni kradljivac je za provale upotrebljavao podesne predmete / Foto Damir ŠKOMRLJ

Potencijalni kradljivac je za provale upotrebljavao podesne predmete / Foto Damir ŠKOMRLJ

Prvu provalu izveli su u Matuljima, a drugu u Srokima u Viškovu, ali nijednom nisu bili učinkoviti



RIJEKA – Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv 39-godišnjeg V. B. i njegove 41-godišnje supruge A. B. iz Rijeke, tereteći ih da su dvaput pokušali izvesti teške krađe. Oba slučaja zbila su se 29. kolovoza prošle godine, u poslijepodnevnim satima. Po optužbi, supružnici su prvu provalu izveli između podneva i 14 sati u Matuljima, kada je 39-godišnjak, uporabivši podesan predmet, otvorio prozor jedne obiteljske kuće u Ulici Jugova rebar. Žena je pazila na nailazak slučajnih prolaznika dok je muž pretraživao kuću, ali mu se na koncu nije činilo ništa dovoljno vrijedno za ukrasti.


Tandem lopova se tereti da je nakon toga, između 14 i 14.45 sati, uzeo kao metu obiteljsku kuću u naselju Sroki na Viškovu. Muž je opet podesnim predmetom otvorio prozor blagovaonice, dok je supruga pazila na nailazak slučajnih prolaznika. Provalnik se dao u pretraživanje kuće, no u tome ga je zatekao vlasnik pa se ovaj – bez da je išta ukrao – dao u bijeg i skočio kroz prozor. Ali, prozor je bio na visini od više od tri metra (317 centimetara) pa je provalnik ozbiljno ozlijedio noge. Zacijelo je to razlog što je vlasnik kuće – umirovljeni policajac, u osamdesetim godinama – sustigao provalnika koji se dao u bijeg. Lopov ga je pak tada pošpricao sprejem suzavcem. U daljnjem bijegu pomogla mu je partnerica koja je automobilom sišla s ceste i primaknula se bliže mjestu događaja, kako bi ga smjestila u auto.



Riječaninu V. B. ovo nije prvi put da je došao u sukob sa zakonom, već je prijavljivan za imovinske delikte, no najpoznatiji slučaj što se veže za njega je ponovljeni sudski proces u kojem je oslobođen optužbe da je dilao drogu, nakon što je na prvom suđenju dobio godinu i četiri mjeseca zatvora koje je i odslužio. Odvjetništvo je na koncu odustalo od optužbe zbog nedostatka dokaza jer je svjedok na novom suđenju izjavio da mu on nije prodavao heroin, dok je ranije, kao okrivljenik, tvrdio da jest. No, nakon oslobađajuće presude Riječanin ipak nije izašao na slobodu, morao je ostati iza rešetaka još četiri mjeseca zbog drugog slučaja.





Tužiteljstvo predlaže da sud 39-godišnjem Riječaninu izrekne bezuvjetnu kaznu od godinu dana zatvora, a njegovoj kompanjonki uvjetnih deset mjeseci zatvora. On je u istrazi, na prvom ispitivanju u tužiteljstvu, priznao slučaj na Viškovu, tvrdeći da njegova partnerica nije znala da ga vozi u krađu, već joj je rekao da ide naplatiti neke dugove. O drugom deliktu se odbio izjašnjavati. Optuženica se odlučila na obranu šutnjom. Tužiteljstvo pak naglašava da provedeno prepoznavanje, realizirano uz sudjelovanje svjedoka, kao i podaci prikupljeni tijekom očevida, nedvojbeno ukazuju na par Riječana kao počinitelja delikata.


Prema službenim podacima, oboje supružnika je nezaposleno. On je po zanimanju konobar, već osuđivan, a supruga – diplomirana teologinja, sa završenim Katoličkim bogoslovnim fakultetom. Zanimljivo je da je par – sudeći po vijesti objavljenoj u našim novinama, po kojoj su lani krajem srpnja sklopili brak – u inkriminirano obijanje kuća krenuo 32 dana nakon vjenčanja.