Afera lančić

Riječki inspektori primili su mito: Sud ih kaznio radom za opće dobro

Fiore Vežnaver

snimio Roni Brmalj

snimio Roni Brmalj

Ključno pitanje i ovog procesa bilo je da li su Gašperov i Kuprešanin darove – koje su primili preko svoje kolegice Biserke Gregorović, s kojom su radili u istom inspektoratu – dobili znajući da su ti darovi od dviju zlatarki, i to za obavljene nadzore koje su, kao inspektori, ranije obavili. 



RIJEKA – Marko Gašperov, 42-godišnjak, i Bojan Kuprešanin, 40-godišnjak, dvojica suspendiranih inspektora Državnog inspektorata u »aferi lančić«, oglašeni su jučer krivima za primanje mita i osuđeni na rad za opće dobro, zbog toga što su kao dar primili po lančić s privjeskom od dviju vlasnica riječkih zlatarnica kod kojih su ranije obavili inspekcijski nadzor.


Vijeće riječkog Županijskog suda, kojim je predsjedala sutkinja Jesenka Kovačić, Gašperova je osudilo na četiri mjeseca zatvora, kaznu što mu je odmah pretvorena u rad za opće dobro, po formuli: dan zatvora – dva sata rada, što iznosi ukupno 240 sati rada. Kuprešaninu je izrečeno pet mjeseci zatvora, kaznu što je također odmah pretočena u rad za opće dobro, pa mora obaviti 300 sati rada.


Kazna koju je jučer dobio Kuprešanin identična je onoj s prvog procesa, nakon kojeg je Vrhovni sud u odnosu na njega i kolegu ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. Gašperov je sada dobio nešto blažu kaznu, mjesec dana zatvora manje negoli na prvom suđenju u »aferi lančić«, mada je i ta kazna tada pretočena u rad za opće dobro.





Na činjenicu da je dobio manju kaznu od Kuprešanina prvenstveno je utjecala, prema objašnjenju suda, činjenica da je vrijednost srebrnog lančića s privjeskom kojeg je dobio od zlatarke 150 kuna, odnosno osam puta manja od dara, zlatnog lančića s privjeskom, kojeg je primio Kuprešanin (1.200 kuna). Sud je odredio da im se lančići oduzimaju, a dužni su i zajedno platiti nešto manje od pet tisuća kuna na ime troškova postupka.


Ključno pitanje


Ključno pitanje i ovog procesa bilo je da li su Gašperov i Kuprešanin darove – koje su primili preko svoje kolegice Biserke Gregorović, s kojom su radili u istom inspektoratu – dobili znajući da su ti darovi od dviju zlatarki, i to za obavljene nadzore koje su, kao inspektori, ranije obavili. Zaključak sudskog vijeća jest da su znali, mada su optuženici to poricali. No, ni ova presuda nije pravomoćna, osuđeni imaju pravo žalbe, a one će zasigurno uslijediti, pa će opet arbitrirati Vrhovni sud.


Obrazlažući donesenu presudu, sutkinja Jesenka Kovačić podsjetila je da je Marko Gašperov 4. travnja 2011. godine obavio inspekcijski nadzor u obrtu »Zlatarnica i gift shop Vera« u središtu Rijeke, a vlasnicu zlatarnice je Biserka Gregorović dan ranije obavijestila da joj stiže nadzor. Inspekcija je prošla u redu, nedostajala je samo jedna carinska deklaracija koju je zlatarka dostavila u zakonskom roku. Gašperov je na sudu objašnjavao da je dar našao na svom radnom stolu (kao i Kuprešanin, op. n.), da nije imao nikakvih saznanja ni primisli da mu je lančić darovala vlasnice zlatarnice, branio se da je mislio da je to dar od Biserke Gregorović, kojoj je inače znao činiti razne usluge.


– Sud nije priklonio vjeru takvoj obrani – naglasila je sutkinja Kovačić, naglašavajući da postoji telefonski razgovor između Biserke Gregorović i vlasnice te zlatarnice, tajno snimljen četiri dana nakon nadzora, u kojem Gregorović govori zlatarki što bi mogla napraviti, da inspektor ima djevojku kojoj bi mogla nešto darovati, a zlatarka predlaže u kojem bi to moglo biti obliku. Zlatarka je na svjedočenju ovog tjedna rekla da joj je Gregorović, koja joj je prijateljica, za lančić dala 100 kuna, koliko je bila i nabavna cijena, ali je sud zaključio da je to prije svega bilo radi pravdanja blagajne i urednih financija u zlatarnici.


Dar ne bi imao smisla


– U ovom kontekstu događaja nema logike da bi Biserka Gregorović uzimala dar od zlatarke i predala ga Gašperovu, a da mu onda ne kaže da je to dar od zlatarke, niti da optuženik ništa ne pita – konstatirala je sutkinja Kovačić, dodajući da dar Gašperovu ne bi imao smisla ako on ne bi znao od koga potječe. Možda je Biserka Gregovorić govorila previše, kako bi i sebi dala na važnosti, što se često znalo čuti na sudskom procesu, ali je i činila, uz ostalo obavještavala da stiže nadzor i uručivala darove, ocjena je sudskog vijeća.



Gašperov i Kuprešanin bili su među šestero okrivljenika u »aferi lančić« o kojima je u proljeće arbitrirao Vrhovni sud koji je za četvero optuženika potvrdio presudu riječkog Županijskog suda iz prosinca 2013. godine. Među ostalima, potvrđena je presuda bivšoj ravnateljici Direkcije za poslovne objekte Grada Rijeke Željki Marković, kazna od godinu i pol dana zatvora za dva slučaja primanja mita.


Vrhovni sud je odredio da godinu dana zatvora mora odslužiti Biserka Gregorović, umirovljena inspektorica Državnog inspektorata iz Rijeke, zbog zlouporabe položaja i ovlasti te davanja mita. No, određeno je novo suđenje Gašperovu i Kuprešaninu, kojima je riječki sud kao kaznu za primanje mita odmjerio rad za opće dobro.


Ovog tjedna je na suđenju inspektorima kao svjedokinja saslušana i Vivien Merdita, koja je, kako je tvrdio USKOK, kao vlasnica zlatarnice Vivi dala lančić za Kuprešanina. Ona je svojedobno također bila na listi optuženih, ali njen slučaj, inkriminacija za protuzakonito posredovanje, nije ušao u suđenje jer se nagodila s tužiteljstvom i prihvatila uvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci.



Za Bojana Kuprešanina je sutkinja Kovačić podsjetila da je obavio inspekcijski nadzor u zlatarnici Vivi 5. travnja 2011. godine, a zlatarku je unaprijed Biserka Gregorović obavijestila da joj stiže nadzor i upravo ovaj inspektor. Utvrđene su dvije manje nepravilnosti, odnosno nedostaci, koji su otklonjeni. Kasnije je Kuprešanin zatekao zlatni lančić s privjeskom, vrijedan 1.200 kuna, na svom radnom stolu, nakit što će u istrazi biti pronađen u pretrazi njegovog doma.



I Kuprešanin je poricao da je riječ o daru vezanom za nadzor u zlatarnici, da u vezi te inspekcije nije ništa zahtijevao ili tražio, niti mu je tko išta obećao. Naglašavao je da je dar kojeg je dobio tri tjedna nakon nadzora doživio kao dar djetetu za rođendan te da to nije prvi dar što ga je dobio od bivše kolegice Biserke Gregorović. Isticao je da nikad prije ni poslije nadzora nije razgovarao s vlasnicom te zlatarnice i da tada nije imao nikakvih saznanja da se njih dvije poznaju.


Kutijica s logom


No, sud je zauzeo stajalište da tri tjedna i nije tako dugi rok da ga se ne može povezati s nadzorom te da je, s druge strane, od rođendana djeteta prošlo mjesec i pol dana. Inkriminirajućim po njega je sud ocijenio činjenicu da je lančić bio u kutijici u vrećici na kojoj je bio tiskan logo zlatarnice Vivi.


Biserka Gregorović, koja se na suđenju dvojici inspektora pojavila kao svjedokinja, navela je u svom iskazu da su darovi dani na inicijativu zlatarki, da su je te prijateljice gnjavile da se trebaju zahvaliti inspektorima jer je to u redu pa je na kraju te darove stavila inspektorima na stol.


Predsjednica sudskog vijeća ukazala je i na inkriminirajuće telefonske razgovore, između ostalog i jedan od više njih vođenih između Biserke Gregorović i vlasnice zlatarnice Vivi u kojem Gregorović najavljuje da će uskoro u mirovinu i da zlatarka mora ima nekog njenog nasljednika na svojoj strani.


– Kad se ima na umu sadržaj ovog razgovora, nelogično bi bilo da zlatarka daje dar, a da inspektor ne zna da mu ga ona daje – podvukla je sutkinja Kovačić, napominjući da je stav suda da je i Kuprešanin počinio kazneno djelo primanja mita. Prilikom odmjeravanja kazni, optuženim inspektorima olakotnim je cijenjena dosadašnja neosuđivanost.