Nadzor brzine

Riječka policija ima novi moderni uređaj za mjerenje brzine

Šarlota Brnčić

Snimio Sergej Drechsler

Snimio Sergej Drechsler



RIJEKA  U sklopu 24-satne akcije nadzora brzine kretanja vozila, koja se na svim cestama Primorsko-goranske županije provodila od četvrtka u 6 sati ujutro do petka ujutro, novinarima je u Istarskoj ulici na Biviju prezentiran novi uređaj s digitalnim zapisom. Novi uređaj kojeg krasi i vrlo točna mogućnost mjerenja brzine vrijedi oko 300.000 kuna, a u njegovu preciznost mogla se uvjeriti i naša novinarska ekipa.


Nepropisna i neprilagođena brzina i dalje su glavni uzročnici stradavanja u prometnim nesrećama, a brzina je ujedno jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća s najtežim posljedicama. Ovom akcijom koja se provodila na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj, ali i u svim zemljama Europske unije, nastoji se podići razina stanja sigurnosti u prometu na cestama te utjecati na promjenu ponašanja sudionika u prometu. U provedbu akcije bio je uključen maksimalno raspoloživi broj djelatnika prometne policije, koji su koristili sve raspoložive uređaje za nadzor brzine kretanja vozila.


Kako nam je na punktu u Istarskoj priopćio voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU primorsko-goranske Boris Skeledžić, prošlu godinu, završili smo s gotovo 22.000 prekršaja brzine, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od gotovo 36 posto. Već su u prva tri mjeseca ove godine evidentirana 4.796 prekršaja brzine, što je u odnosu na prethodnu godinu, kad ih je u prvom tromjesečju zabilježeno oko 3.500, veliki porast. Na poziv policije, u pripremu akcije uključili su se i brojni građani koji su od 1. do 15. travnja predlagali lokacije 24-satnog nadzora brzine kretanja vozila. Građani su predložili 40-ak lokacija za mjerenje brzine, a na ovaj način se policija htjela približiti građanima te im se zahvaljuje na dostavljenim prijedlozima.