Nasilje u gradu

Riječanka prijetila susjedi da će je ubiti krampom zbog puta. Malo kasnije suprug je ubio kćer napadnute

Slavica Kleva

Foto S. Ježina / S. Kleva

Foto S. Ježina / S. Kleva

Kada je sudski ovršitelj došao provesti privremenu mjeru suda u vezi s prilazom kući Anke Jakovljević, Slavica Merdanović uzela je plinsku bocu, otvorila ventil i upaljačem prijetila da će sve zapaliti i da će se ubiti



RIJEKA»Ne smatram se krivom jer uopće nije bilo tako«, odgovorila je Slavica Merdanović (62) iz Rijeke optužena za prijetnje, na pitanje suca Zlatka Kojundžića smatra li se krivom.


Državno odvjetništvo tereti Merdanović da je 1. lipnja 2017. godine oko 8 sati na adresi Stari put kod kućnog broja 13, prolazu koji s ceste vodi obiteljskoj kući Anke Jakovljević prijetila smrću sve kako bi izazvala strah i nespokojstvo kod susjede. S obzirom da su te dvije obitelji bile u dugogodišnjem imovinskopravnom sporu oko prilaznog puta, za vrijeme dok je Jakovljević razgovarala s policijskim djelatnicima, Slavica je u ruke uzela kramp mašući s njime govoreći Anki Jakovljević »da će se dogoditi zlo, da će je ubiti i da neće tuda prolaziti«.


Od tog događaja nije prošla godina dana, u srpnju prošle godine suprug Slavice Merdanović, Džemal (73), sačekao je ispred kuće kćer Anke Jakovljević Milku Grivičić (55) i napao nožem.


Skrivala dokaze 




Nesretnoj ženi Džemal Merdanović je zadao teške rane nožem od kojih je ona i preminula. I dok Džemal Merdanović u istražnom zatvoru čeka početak suđenja za ubojstvo, na optuženičkoj klupi će mu se pridružiti i supruga Slavica koja je optužena za kazneno djelo sprečavanja dokazivanja. Prije nego li su istražitelji počeli s pretragom njihove kuće i posjeda, supruga je isključila i sakrila uređaj za video-snimanje povezan s nadzornim kamerama u dvorištu. Tereti se da je to učinila jer je znala da su kamere mogle zabilježiti i samo ubojstvo koje je počinio njen suprug, pa je tako željela onemogućiti istragu da ima i taj dokaz protiv muža.


– U ovom ćemo postupku dokazati da je optužena počinila kazneno djelo upravo onako kako se i tereti, kazala je jučer tužiteljica. Njezinim navodima priružio se i zastupnik oštećene žene odvjetnik Vladimir Kvaternik. No odvjetnik Merdanovićeve ima naravno drugačiji plan.


– Mi ćemo dokazati da nije prijetila, do optuženja je došlo isključivo lažnim iskazom oštećene te dvojbenim iskazima dvojice svjedoka, policijskih službenika koji su te zgode obavljali intervenciju, rekao je Dubravko Veža, branitelj Slavice Merdanović. Stoga je sudac Kojundžić donio rješenje da će se na sljedećoj raspravi saslušati oštećena žena i ispitati policijski službenici.


Kakva ekipa!


Zbog ovog konkretnog događaja Slavica Merdanović je provela izvjesno vrijeme u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela. Naime, supružnici Merdanović su 2016. godine nepravomoćno bili osuđeni na uvjetne kazne jer su prijetili da će izravno upotrijebiti silu i spriječiti službenu osobu u obavljanju službene radnje. Osuđeni su na po deset mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. A ta je presuda bila epilog događaja koji se na adresi Stari put 13, gdje Merdanovići stanuju, dogodio krajem srpnja 2012. godine. U trenutku kada je sudski ovršitelj Općinskog suda u namjeri da provede privremenu mjeru određenu rješenjem Općinskog suda donesenu dvadesetak dana ranije, supružnici su zabranili poduzimanje potrebnih radnji. Vikali su i galamili da nitko ne smije prolaziti tim putem, da ne smije otključavati kapiju. Slavica Merdanović je tada počela puštati plin iz plinske boce držeći uz nju upaljač govoreći da će se ubiti, da nitko tamo neće ništa raditi. Zbog takvog ponašanja sudska ovršiteljica se uplašila i u strahu za život prisutnih osoba i imovinu nije provela navedenu privremenu mjeru.


Strašni zločin


Stravičan zločin dogodio se 31. srpnja prošle godine na adresi Stari put 13a na Gornjem Zametu. Milka Grivičić smrtno je ranjena nožem pred kućom u kojoj je živjela njena majka, na prilaznom putu koji vodi do ulaznog praga kuće prvih susjeda Merdanovića. Džemal Merdanović se tereti da je sačekao Milku Grivičić u trenucima kada je prolazila uskim puteljkom što je bio predmet sudskog postupka dviju obitelji, idući prema kući, do svoje majke. Utvrđeno je kako ju je napao nožem oštrice duge 21 centimetar. Zadao joj je više ubodnih rana u gornji dio tijela i glavu, a nesretna žena brzo je podlegla ozljedama.