Nepravomoćna presuda

Riječaninu 18 mjeseci zatvora zbog računalne prevare i krađe

Mateo Sardelin

Milan Ilinčić je s bankomata podignuo 2.600 kuna / NL arhiva

Milan Ilinčić je s bankomata podignuo 2.600 kuna / NL arhiva

Milan Ilinčić je 2. kolovoza u Poreču ukrao parfeme u trgovini Müller, zatim je jednoj ženi ispred trgovačkog centra iz torbice izvukao novčanik i podigao gotovinu na bankomatu, da bi na kraju u Billi ukrao nekoliko artikala



PAZIN – Milan Ilinčić, 36-godišnjak iz Rijeke, nepravomoćno je osuđen na pazinskom Općinskom sudu na jedinstvenu kaznu od godinu i pol bezuvjetnog zatvora zbog računalne prijevare i krađe u Poreču početkom kolovoza ove godine. Za kazneno djelo računalne prijevare je osuđen na deset mjeseci, a za krađu je dobio devet mjeseci. Sudac Denis Hek mu je pored zatvorske kazne odredio sigurnosnu mjeru obveznog liječenja od ovisnosti te trošak suđenja u iznosu od 6.365 kuna, nakon pravomoćnosti, pod prijetnjom ovrhe ukoliko ne plati. Ilinčiću se također produžuje istražni pritvor u kojem se nalazi od početka kolovoza, odnosno dan nakon počinjenja kaznenih djela.


Sud ga je proglasio krivim jer je 2. kolovoza u vremenu od 17.26 do 17.45 te sljedećeg dana u 14.47 sati u Poreču u Ulici Rade Končara u trgovini Müller, s polica uzeo i spremio u vrećicu sa folijom četiri parfema vrijednosti oko 3.000 kuna, nakon čega je navedene artikle iznio van trgovine bez da ih plati, pri čemu se na štetu trgovačkog društva Müller protupravno imovinski okoristio za novčani iznos od 3.024 kuna.


Nedugo zatim je u neposrednoj blizini oko 19 sati iz torbice ukrao novčanik M. A. koja je sjedila na zidiću ispred ulaza u trgovački centar Billa u Poreču, a nalazi se na katu iste poslovne zgrade. U novčaniku je žena imala manji novčani iznos, osobne dokumente i tri bankovne kartice. Potom je oko 20.15 sati na bankomatu u Ulici Rade Končara, podignuo novčane iznose od 1.000 kuna i 1.600 kuna. Materijalna šteta koju je pretrpjela M. A. je ukupno 2.800 kuna. Naime, nakon krađe novčanika i prije podizanja gotovine, u vremenu između 18 i 19 sati je u trgovačkom centru Billa s polica uzeo jedan kuhinjski nož, osam ovčjih sireva s tartufima i jedan sir s tartufima, ukupne vrijednosti 1.291 kuna, u vlasništvu trgovačkog društva Billa. Ukradene predmete je spremio u vrećicu i odjeću, nakon čega je iste proizvode iznio iz trgovine bez da ih plati.




Sud je u cijelosti usvojio imovinsko pravne zahtjeve, tako da je Ilinčić dužan, nakon pravomoćnosti, platiti počinjenu materijalnu štetu oštećenicima, u roku od 15 dana.