Recidivist iza rešetaka

Riječanina Nenada Strigiottija stigla još jedna kazna: Godina dana zatvora za napad na policajca

Slavica Kleva

Nenad Strigiotti mahao je nožem vičući "znaš ti tko sam ja?" / Foto Sergej DRECHSLER

Nenad Strigiotti mahao je nožem vičući "znaš ti tko sam ja?" / Foto Sergej DRECHSLER

Strigiotti je 26. ožujka oko pet ujutro ispred Robne kuće Ri narušavao javni red i mir, naguravao se i prijetio većem broju osoba te potom napao policajca



RIJEKA – Nenad Strigiotti, 28-godišnjak iz Rijeke, osuđen je na bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine zbog napada na službenu osobu, policijskog službenika. Prilikom odmjeravanja kaznene sankcije, vijeće kojim je predsjedala sutkinja Sandra Vučković otegotnim okolnostima cijenjeno je da je okrivljeni više puta osuđivan za kaznena djela s elementima nasilja, olakotnim je cijenjeno da je otac dvoje maolodobne djece te da je u vrijeme počinjenja ovog djela bio smanjeno ubrojiv. No, ostaje iza rešetaka, takvu je odluku donijelo vijeće, s obzirom da je riječ o recidivistu, a protiv njega su u tijeku i neki drugi sudski postupci.


Slučaj zbog kojeg mu se sudilo dogodio se pred Uskrs oko pet ujutro, 26. ožujka ove godine ispred Robne kuće Ri, u blizini Food Cityja. Narušavao je javni red i mir, naguravao se i prijetio većem broju osoba pa kada je policijski službenik krenuo intervenirati kako bi spriječio moguću daljnju eskalaciju sukoba i zadavanje ozljeda osobama, prišao mu je s leđa i upozorio ga riječju »policija«. Policajac ga je potom uhvatio za vrat i naredio da pusti nož. No, Strigiotti se otimao, nastavio zamahivati nožem, nakon čega ga je policajac svladao i oborio na tlo oduzevši mu nož.



Protiv Strigiottija je u tijeku nekoliko kaznenih postupaka, a neke donesene presude čekaju pravomoćnost. Prije godinu i pol dana nožem je lakše ozlijedio jednog mladića u bivšoj Harteri u Ružićevoj ulici. Na godinu i četiri mjeseca nepravomoćno je osuđen zbog prijetnji i nanošenje ozljeda svojoj tada maloljetnoj djevojci. Pravomoćnom je postala presuda zbog dviju razbojničkih krađa počinjenih nad dvjema prodavačicama u trgovini mješovitom robom. Osuđen je na godinu i dva mjeseca zatvora.




Nakon što su ga prodavačice pokušale spriječiti u krađi artikala, upozoravajući ga da to mora platiti, u prvom navratu je prodavačici zaprijetio “da će je razbiti, nju i cijelu trgovinu”. Drugi put je njezinoj kolegici, koja ga je zatekla kako uzima bocu konjaka, zaprijetio “da će je razbiti” te rukom snažno udario u vitrinu, otišavši s ukradenim konjakom.



Ispitani svjedoci opovrgavaju iskaz okrivljenog, potvrdili su da se derao, u jednom trenutku izvadio nož, vičući: »Znaš ti tko sam ja?«, a riječi su upućene grupi ljudi ispred fast fooda. Svjedoci su gotovo jednoznačno potvrdili da Strigiottija nitko nije ugrožavao.


– Morao sam odmicati prst po prst okrivljenika kako bih na kraju uspio osloboditi nož iz njegove ruke, dok je on čitavo vrijeme zamahivao nožem, doduše ne s namjerom da mene dohvati, kazao je policijski službenik, svjedočeći o detaljima incidenta. No, sud je utvrdio da je okrivljeni pružao otpor službenoj osobi i da se oglušio na dano upozorenje policijskog službenika.


Sudska vještakinja psihijatrijske struke utvrdila je da je Strigiotti bio svjestan svojih postupaka, postupao je s izravnom namjerom, ali su zbog utjecaja alkohola njegove sposobnosti bile u blažem stupnju smanjene pa je u konačnici zaključeno da je u vrijeme počinjenja bio smanjeno ubrojiv.