Nagodio se

Riječanin priznao da je razbojnik: Za pet nedjela dobio četiri godine i pet mjeseci

Fiore Vežnaver

Prvo razbojstvo Mikulić je izveo 12. prosinca 2016. u poštanskom uredu u Ulici braće Stipčić / Foto Marko GRACIN

Prvo razbojstvo Mikulić je izveo 12. prosinca 2016. u poštanskom uredu u Ulici braće Stipčić / Foto Marko GRACIN

Nikola Mikulić osuđen je zbog serije razbojstava i drskih krađa na Vežici, Trsatu i Pećinama. Dosuđeno je i da na ime koristi ostvarene kaznenim djelima mora namiriti 15-ak tisuća kuna



RIJEKA – Nikola Mikulić, 27-godišnjak iz Rijeke, osuđen je jučer u riječkom Županijskom sudu na četiri godine i pet mjeseci zatvora zbog serije razbojstava i drskih krađa na Vežici, Trsatu i Pećinama. Presuda je donesena na temelju sporazuma stranaka, nakon što se Mikulić nagodio oko kazne s tužiteljstvom i priznao krivnju za pet kaznenih djela – tri razbojstva i dvije teške krađe – kojima se domogao oko 22 tisuće kuna, u novcu i drugim stvarima. Presudu je donijela sutkinja Ika Šarić u sklopu jučerašnjeg pripremnog ročišta u riječkom Županijskom sudu. Dosuđeno je i da je na ime koristi ostvarene kaznenim djelima dužan namiriti 15-ak tisuća kuna.


Marama i kapuljača


Mikulić, po zanimanju trgovac, rodom iz Splita, osuđen je zbog pet delikata počinjenih u samo četrdesetak dana, od 12. prosinca prošle do 23. siječnja ove godine, od kojih se većina dogodila na Vežici, gdje mu je bila i adresa stanovanja.


Prvo od triju razbojstava za koja je oglašen krivim dogodilo se 12. prosinca prošle godine, oko 18 sati, u poštanskom uredu u Ulici braće Stipčić u Rijeci. Zamaskiran maramom navučenom preko donjeg dijela lica i kapuljačom preko glave, razbojnik je upao u poštu i, držeći nož u ruci, došao do pulta. Rukom u kojoj je držao nož uhvatio je za glavu jednu klijenticu koja se zatekla u pošti i prislonio joj lice o šaltersko staklo te od službenice zatražio da mu preda novac. Zaposlenica je, u strahu za svoj i život klijentice, predala iz ladice pljačkašu oko 9,6 tisuća kuna.




Otprilike mjesec dana kasnije, 10. siječnja ove godine, razbojnik je izveo prepad u poštanskom uredu u Ulici Andrije Peruča. Lica zamaskirana crnim šalom i bijelom kapom, u poštu je upao također oko 18 sati, s nožem u ruci. Hladno oružje je najprije usmjerio prema službenici, a onda ga oslonio o tijelo jedne stranke. Zatražio je od službenice da mu preda novac, a ona mu je, prestrašena, predala oko 3,3 tisuće kuna. Mikulić je osuđen i zbog prepada izvedenog 13 dana kasnije, 23. siječnja, oko 17.10 sati, u Šenoinoj ulici na Trsatu. Lica zamaskiranog crnim šalom i kapuljačom na glavi, ušao je u trgovinu Podmornica sa skalpelom u ruci, čiju je oštricu usmjerio prema zaposlenici trgovine. Odgurao ju je iza pulta, do blagajne te zatražio da je otvori. Pljačkaš je napustio trgovinu s 1.800 kuna.


Ukrao lančić i torbicu


Ostala dva kaznena djela zbog kojih će morati u zatvor su teške krađe. Na Šetalištu 13. divizije je 23. prosinca prošle godine, oko 15 sati, s kapuljačom navučenom preko glave prišao jednoj ženi koja je hodala prema Ulici Janka Polića Kamova i s vrata joj strgnuo deblji zlatni lančić s privjeskom u obliku raspela te trčeći pobjegao. Vlasnicu je oštetio za oko šest tisuća kuna. Sličan slučaj dogodio se osam dana kasnije, 31. prosinca prošle godine, oko 19.15 sati, kad je kradljivac s kapuljačom na glavi s leđa prišao jednoj ženi i istrgrnuo joj torbicu. U njoj su se, među ostalim, nalazili novčanik s nevelikom svotom novca, ključevi i naočale za vid.


Osuđeni Mikulić je u kaznenom postupku objašnjavao da ga je na delikte motivirala nezavidna financijska situacija. Mikulić prije ove ima iza sebe već šest pravomoćnih presuda, od kojih je posljednja bila objedinjujuća. Sve te presude izrekao mu je Općinski sud u Splitu, zbog imovinskih delikata, a dvaput je već suđen za razbojstvo.