Iza rešetaka

Riječanin pijan pretukao suprugu i prijetio da će je ubiti

Slavica Kleva

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Ilića se optužuje da je pijan, potkraj studenog, u stanu u kojem živi sa suprugom, najprije verbalno, a onda i fizički usmjerio napad na nju, tražeći da mu vrati Visa karticu jer je dan ranije otišla u nabavku u jedan trgovački lanac



RIJEKA Podignuta je optužnica protiv 68-godišnjeg Koste Ilića koji se trenutno nalazi u istražnom zatvoru. Optužen je zbog prijetnji i nanošenje tjelesnih ozljeda supruzi s kojom je dugi niz godina u braku. Optužnica čeka pravomoćnost, a ubrzo nakon toga počet će mu i suđenje.


Ilića se optužuje da je pijan, potkraj studenog ove godine, u stanu u kojem živi sa suprugom, najprije verbalno usmjerio napad na nju tražeći da mu vrati Visa karticu jer je dan ranije otišla u nabavku u jedan trgovački lanac. Toliko je vikao na nju da se žena prestrašila pa se u tom trenutku i nije snašla, nije ju mogla pronaći, a on je podivljao. Tražeći karticu po sobi, optuženi joj je prišao s leđa i šakom izudarao po glavi i tijelu govoreći joj pritom da »će je ubiti«. Kad je završio s fizičkim obračunom, okrenuo se i izašao iz dnevnog boravka, točno koliko je nesretnoj ženi trebalo da onako preplašena pobjegne kroz kuhinju na balkon gdje je mislila da će sačekati dolazak policije.


No, razjareni suprug opet je nasrnuo na nju, bacio prema njoj limeni poklopac od plinske boce pa ponovo počeo udarati šakama po glavi i tijelu, izbivši joj naočale s glave i bacivši ih na pod. Nesretna žena razrezala se na limeni poklopac od plina pa počela dozivati u pomoć, a on i dalje prijetio: »Ubit ću te, ja te mogu ubiti i plinom«. Opet je napustio poprište, kao da se ništa nije dogodilo. Sreća u nesreći je da je žena lakše ozlijeđena, nanio joj je ozljede lakše naravi na ručnom zglobu, zadobila je kontuzije i hematom iznad oka i kapka te ozljede lijeve podlaktice.




Nakon što je priveden u policijsku postaju i odveden na tužilaštvo, okrivljeni Ilić negirao je nasilje, prijetnje i nanošenje ozljeda te potpuno nekritički iskazao cijeli događaj.


A policijski službenici koji su došli na dotičnu adresu zatekli su stariju gospođu na balkonu kako doziva u pomoć. I kad im je otvorila vrata, ugledali su vidno uznemirenu osobu pred sobom, imala je krvi na lijevom oku, krvi od porezotina na kapku i na ruci. Žrtva je potvrdila nasilje, potanko i iscrpno opisujući trenutke koji su uslijedili nakon što joj je suprug pijan počeo tražiti karticu, uvjeren da mu je ispraznila račun. Kako je ispričala policiji i tužiteljima, bila je uvjerena da bi je on te večeri ubio, a ona ga se i dalje boji… Stoga je i optužnica, kako tužitelj navodi, osnovana, jer i drugi svjedoci potvrđuju da je optuženi odista prijetio i fizički nasrnuo na suprugu.


S obzirom na to da optuženi često konzumira alkohol, da je i te večeri, podvrgnut alkoskopiranju, napuhao gotovo dva promila alkohola, da je nekritičan prema okolini, postoji bojazan da bi to mogao ponovo učiniti pa s razlogom tužiteljica traži za njega produljenje istražnog zatvora. Pritom je predložila i sankciju za optuženog, traži jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od osam mjeseci.