Prevarant

Riječanin osuđen zbog prevare: Unajmio sobu u pulskom hotelu, pio skupa vina, pa onda pobjegao bez – plaćanja

Fiore Vežnaver

Prva svjedokinja, tada među rukovodećim ljudima hotela, prisjetila se da su joj na dan kad je okrivljenik napustio hotel kolege s recepcije rekli da je gost otišao na bankomat dignuti novac kako bi podmirio račun



RIJEKA Šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, kazna je koju je 46-godišnjem Lučijanu Kancijaniću iz Rijeke izrekao Općinski sud u Puli, zbog toga što je izveo prevaru, napustio hotel bez plaćanja računa. Sud je odredio i da je dužan platiti pulskom hotelu Amfiteatar iznos od 3.897 kuna na ime nepodmirenog računa, a i neke troškove sudskog procesa koji se još trebaju točno definirati.


Riječanin, konobar po zanimanju, ostao je dužan Amfiteatru za šestodnevni boravak u tom hotelu još u rujnu 2012. godine. Sobu je unajmio 25. rujna, a djelatnici hotela su mu, uvjereni da će podmiriti račun, pružili i druge usluge, osim najma sobe. No, napustio je hotel, a da nije platio 3.897 kuna.


Suđenje je održano u odsutnosti optuženog, nedostupnog hrvatskom pravosuđu, no saslušano je više zaposlenika hotela. Prva svjedokinja, tada među rukovodećim ljudima hotela, prisjetila se da su joj na dan kad je okrivljenik napustio hotel kolege s recepcije rekli da je gost otišao na bankomat dignuti novac kako bi podmirio račun. No, kako se nije pojavio nekoliko sati, a bila im je potrebna soba, rekla je sobarici da iz sobe uzme vrećicu koju je ostavio. Nakon toga je taj gost prošao pored zgrade, a onda su ga dva djelatnika hotela pronašla u parku kod Arene i dovela u hotel, no tada je rekao da nema novaca.




Drugi djelatnik Amfiteatra u svom je svjedočenju kazao da mu je u sjećanju da je gost o kojem je riječ istodobno bio prijavljen u još dva hotela. U njihovom hotelu pio je skupa vina, botilje od 350 kuna. Objasnio je da su Kancijanića poslije našli kako sjedi u parku kod Arene, doveli su ga u hotel, gdje je stigla i policija. Djelatniku pulskog hotela u sjećanju je i da su mu kolegice tada rekle da je Kancijanić spominjao da čeka neki novac, nasljedstvo, da je govorio o brdu eura.


Tadašnji recepcioner Amfiteatra sjetio se da je Kancijanić jednog dana pobjegao iz hotela, pustivši neke svoje stvari. Isto to učinio je tjedan dana ranije u drugom pulskom hotelu. Tadašnja direktorica je tražila od njega da podmiri račun, ovaj je rekao da hoće, samo da ode na bankomat. Ali, nije se pojavio. Recepcionerka je pak objasnila da u to vrijeme gosti nisu unaprijed plaćali njihove usluge, ali ih je ovaj događaj potaknuo da promijene uzance poslovanja. I ona se sjetila da je Kancijanić pobjegao iz hotela, a da se nije odjavio, da je rekao da će donijeti novac, ali ništa od toga.


Sud je zaključio da je Kancijanić tražio hotelske usluge, iako je unaprijed odlučio da neće podmiriti račun. Pri odmjeravanju kazne sud mu je otegotnim ocijenio da je dosad već osuđivan zbog prevare. Presuda pulskog suda nije pravomoćna, Riječanin ima na nju pravo žalbe.