Džepar iza rešetaka

Riječanin opet priveden: Starici na Fiumari ukrao novčanik, pa pokušao drugu opljačkati u autobusu

Šarlota Brnčić

Arhiva NL

Arhiva NL

Prije dva mjeseca priveden je zbog sumnje da je krao hranu u jednoj trgovini te prijetio policajcu, ali je pušten jer kod njega nije pronađena hrana. Rekao je da to čini zbog gladne djevojke, koja ga je i jučer čekala pred riječkim sudom



U istražni centar Županijskog suda u Rijeci jučer je ponovo doveden 41-godišnji Riječanin Ljatif Mustafa, stari poznanik policijsko-pravosudnih krugova, koji je ovoga puta osumnjičen za dva kaznena djela krađe. Prethodno je saslušan u riječkom Općinskom državnom odvjetništvu koje je potom sucu istrage podnijelo prijedlog za određivanjem istražnog zatvora. Dežurni sudac istrage, Ksenija Zorc, taj je prijedlog usvojila i odredila mu jednomjesečni istražni zatvor koji može biti zamijenjen jamstvom od 15.000 kuna.



Ipak nije u Njemačkoj…


Ljatif Mustafa, očito, voli autobusna stajališta. U lipnju 2014. je u središtu Rijeke, na autobusnoj stanici u Adamićevoj ulici, usred dana iskoristio gužvu i nepažnju jedne žene i iz torbice joj ukrao novčanik s dokumentima i novcem. Oštetio ju je za najmanje 500 kuna, a Općinsko državno odvjetništvo protiv njega je zbog te krađe podiglo optužnicu. Identificirao ga je jedan od svjedoka. Ljatif tada nije bio dostupan hrvatskom pravosuđu, nije ga bilo na adresi prebivališta, a njegov otac koji je pronađen na drugoj adresi, tada je rekao da je njegov sin otišao u Njemačku kako bi pronašao posao. (NL)





Mustafa je do sada već višestruko osuđivan i to zbog krađa, a kako je priopćeno iz policije, sada se sumnjiči da je u lipnju ove godine na autobusnoj stanici na Fiumari u Rijeci počinio krađu na štetu 78-godišnje hrvatske državljanke iskoristivši gužvu i nepažnju oštećene. Otuđio joj je novčanik s dokumentima i novcem. Također se sumnjiči i da je prije tri dana u riječkom gradskom autobusu 74-godišnjoj hrvatskoj državljanki pokušao otuđiti novčanik s novcem i dokumentima.


Prije samo dva mjeseca Mustafa je bio priveden sucu istrage pod sumnjom u prijetnje. Tada se branio govoreći da nema šanse da bi upućivao prijetnje u trgovini u kojoj je bilo u tom trenutku tako puno ljudi. Zbilo se to u subotu, 18. lipnja, u jednoj od trgovina Lidla gdje su ga zaustavili zaštitari posumnjavši da krade hranu. Tada se, kako smo neslužbeno saznali, u razgovor umiješao građanin, inače pravosudni policajac koji radi u riječkom zatvoru, a kojem je prema kasnijoj prijavi tog policajca, Mustafa zaprijetio. Na koncu su ga zaštitari pustili jer kod sebe nije imao hranu, a navodno ju je namjeravao ukrasti za gladnu djevojku. U tom slučaju bio je pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode, no to nije potrajalo.


Kada mu je jučer određen istražni zatvor, bio je vidno iznerviran i uznemiren, a kako je komentirao na sudskom hodniku, nije se brinuo radi sebe već zbog djevojke. Kako ga je ona čekala ispred suda, očito vjerujući u drugačiji ishod, pokušao joj je kroz prozor dati do znanja da ide kući. Komentirao je i visinu jamstva, a koja je sudeći po onome što je govorio, za njega previsoka.