Nova presuda

Riječanin izašao na uvjetni dopust iz zatvora. A onda je nožem orobio benzinsku pumpu i napao policajca

Fiore Vežnaver

Razbojnik na uvjetnom otpustu, naoružan kuhinjskim nožem, odnio je iz blagajne 10.600 kuna, a kvartovskom policajcu koji se tamo zatekao igrom slučaja zaprijetio smrću, prislonivši mu nož na vrat



RIJEKA Na pet godina zatvora osuđen je jučer 40-godišnji Davor Sablich iz Rijeke, zbog oružanog razbojstva na Croduxovoj benzinskoj postaji na riječkoj Mlaki, pri čemu je nožem prijetio i policajcu koji se tamo zatekao igrom slučaja.


– Kriv je! – objavila je sutkinja Jesenka Kovačić, predsjednica vijeća riječkog Županijskog suda, koje je Sablichu izreklo jedinstvenu zatvorsku kaznu zbog dvaju kaznenih djela, razbojstva i prisile prema službenoj osobi. Zbog razbojstva je dobio tri godine i osam mjeseci zatvora, a za drugi delikt godinu i pol dana, što je objedinjeno u kaznu od pet godina. S obzirom na visinu kazne, automatski mu je produžen pritvor u kojem se nalazi od sredine rujna prošle godine. Vrijeme provedeno u pritvoru, oko osam i pol mjeseci, uračunava mu se u izrečenu kaznu.


»Dajte mi pare!« 


Prepad se dogodio 13. rujna prošle godine, oko 17.50 sati, na benzinskoj crpki Croduxa u Zvonimirovoj ulici, udaljenoj tek oko 400 metara od stana u kojem živi Sablich. Optužnica riječkog Županijskog državnog odvjetništva teretila je Sablicha da je u prodajni prostor benzinske postaje ušao maskiran, s kapom šiltericom na glavi i preko lica navučenom maramom. Razbojnik je na rukama imao kirurške rukavice i u jednoj ruci držao kuhinjski nož, oštrice od 20-ak centimetara. Ušao je u trgovinu u kojoj je, osim djelatnika, bilo i kupaca, među kojima ispred pulta i mlađi muškarac s djetetom u dobi od četiri-pet godina na ramenima.




Igrom slučaja našao se i tu i kvartovski policajac kojem je pljačkaš, po tvrdnjama tužiteljstva, prislonio nož na vrat, govoreći mu: »Ubit ću te!« Policajac se pomaknuo, a razbojnik je ušao iza prodajnog pulta i dvojici djelatnika benzinske postaje zapovijedio: »Dajte mi pare!« No, oni su se na to oglušili i povukli se prema prozoru pa je pljačkaš sam iz blagajne uzeo novac, 10.600 kuna. Novac je stavio u vrećicu i krenuo prema izlazu, gdje ga je pokušao zaustaviti policijski djelatnik. Došlo je tada do naguravanja policajca i razbojnika, nakon čega je napasnik počeo mahati nožem prema policajcu. Kvartovski čuvar reda je pak izvukao pištolj te počeo vikati da stane razbojniku koji je u međuvremenu pobjegao iz benzinske postaje i krenuo preko ceste, prema zgradi Elektrotehničke škole. Policija je napravila obruč i osumnjičenog za prepad uhvatila u roku od pola sata.


Već u prvoj fazi istrage kod optuženog je pronađeno oko 10.400 kuna, samo dvjestotinjak kuna manje od opljačkane svote. Taj je novac još uvijek deponiran, dok je, s druge strane, sud jučer Croduxu dosudio imovinsko-pravni zahtjev u iznosu od 10.600 kuna, ukupnoj svoti opljačkanog novca, što znači da je taj iznos, postane li presuda pravomoćna, Sablich dužan uplatiti.


Obrazlažući donesenu presudu, sutkinja Jesenka Kovačić je podsjetila da je Sablich na suđenju načelno priznao počinjeno razbojstvo, ali ne i drugo kazneno djelo. Sud je zaključio da su saslušani svjedoci, među kojima policajac i djelatnici benzinske postaje, materijalni dokazi i snimka nadzorne kamere potvrdili inkriminaciju da je on izveo prepad u kojem se domogao 10.600 kuna.


Već osuđivan 


– Po ocjeni ovog suda, optuženik je počinio i kazneno djelo prisile prema službenoj osobi – naglasila je sutkinja Kovačić, dodajući da nije bit u tome kojim se riječima Sablich, oboružan nožem, obratio policajcu, niti u tome što je policajca priječilo da puca, nego u tome što je optuženik »spriječio policijskog službenika u obavljanju službene radnje«, što je onemogućen u zaustavljanju počinitelja kaznenog djela.


Prilikom odmjeravanja kazne sud je otegotnom okolnošću Sablichu ocijenio njegovu dosadašnju osuđivanost, pa i zbog razbojstva. Prepad na benzinskoj crpki dogodio se u vrijeme kad se Sablich nalazio na uvjetnom otpustu po ranijoj kazni od devet godina zatvora, koja mu je izrečena i zbog razbojstava. Sud Sablichu kao olakotnu okolnost nije prihvatio priznanje da je počinio prepad na postaji na Mlaki jer ono nije bilo cjelovito niti je pridonijelo rasvjetljavanju kaznenog djela.


Među svjedocima na suđenju saslušan je i policajac koji se našao na benzinskoj postaji kad je upao razbojnik kojeg je prepoznao.


– Znam ga od ranije, kroz obavljanje službe – konstatirao je policajac koji se prisjetio da je bilo oko 18 sati kad je ušao muškarac u plavom šuškavcu, s maramom preko lica, jedva su mu se oči vidjele. Svjedok je kazao da je u tim trenucima bio blizu pulta i pričao s djelatnicima crpke te da mu je razbojnik došao s leđa. Pištolj je izvadio u trenucima što su prethodili onima u kojima je pljačkaš počeo sam uzimati novac iz blagajne.


– Nisam smio upotrijebiti oružje. Bilo je i drugih kupaca, i jedno dijete, postojala je opasnost da netko od njih bude ozlijeđen, da nastupe i gore posljedice – objasnio je policajac zašto nije uporabio oružje. Nakon što je povikao: »Stani!«, na što se razbojnik u bijegu oglušio, trčao je za pljačkašem koji je krenuo preko ceste, prema Elektrotehničkoj školi.



Davor Sablich je stari znanac policije i pravosuđa, osuđivan je više puta, a na optuženičkoj klupi već je sjedio zbog razbojstava.


Prije osam godina mu je u riječkom Županijskom sudu izrečena kazna od sedam i pol godina zatvora zbog serije razbojstava. Bio je uhićen pod sumnjom da je počinio 11 prepada, ali je na koncu osuđen »samo« za pet razbojstava na benzinskim crpkama i jedno u sportskoj kladionici. Tada je, među ostalim, bio oglašen krivim i za jedno razbojstvo u Zvonimirovoj ulici, ali se radilo o drugoj crpki, Ininoj. Presudom iz ožujka 2013. godine izrečena mu je jedinstvena kazna od devet godina, u što mu je uključena presuda od sedam i pol godina zatvora te kazna iz presude riječkog Općinskog suda. Dok je bio na uvjetnom otpustu, po toj presudi pojavio se na crpki na Mlaki…



– Javljao sam kolegama kuda bježi. Trčao sam za njim do Ulice Giuseppea Duella (u toj ulici Sablich živi, op. n.) – opisao je policajac.


U sudnici je pročitan i njegov iskaz iz istrage u kojoj je bio detaljniji u opisu događaja.


Gdje je 200 kuna? 


– Ako sam tada rekao da je uperio nož prema mojem vratu, onda je bilo tako – naglasio je službenik Druge policijske postaje Rijeka. – Siguran sam da mi je počinitelj rekao: »Ubit ću te!«


Optuženi Sablich prigovorio je na iskaz policajca, tvrdeći da nije izrekao tu prijetnju smrću.


– Nitko od svjedoka nije čuo riječi: »Ubit ću te!« – ustvrdio je Sablich koji je tada imao primjedbu i oko svote novca koja mu je oduzeta. – Pronašli su mi oko 10.400 kuna. Kako sam i gdje uspio potrošiti 200 kuna? – zapitao je optuženi, sugerirajući da novac koji mu je oduzet ne potječe od pljačke, već ga je ranije legalno stekao. Prigovorio je i da nije mogao policajcu doći iza leđa, kako on tvrdi, a i pretragu je ocijenio nelegalnom jer je obavljena, po njemu, uz više manjkavosti.


Alkotestiranjem nakon prepada ispostavilo se da je Sablich tada bio pripit, utvrđena mu je koncentracija od 0,48 promila alkohola, ali je zaključeno da je bio ubrojiv.