Upozorenje policije

Riječani pod opsadom sitnog kriminala: džepari ‘operiraju’ i po crkvama

Ico Mikuličić

Lopovi tradicionalno koriste gužve na tržnicama, po autobusima i trgovačkim centrima, a sada su se namjerili i na vjernike u božjim hramovima



RIJEKA  Posljednjih dana policija bilježi sve više prijava opljačkanih građana koje su poharali džepari. Ukradeni su novčanici, novac, dokumenti, bankovne kartice i mobiteli. Najviše krađa se dogodilo u Rijeci, no džeparenja su zabilježena i u Crikvenici te u riječkim trgovinama, gdje se okupljalo više ljudi. Džepnih krađa bilo je čak i u crkvi!


  Najviše krađa se zbilo u autobusima. Lopovi najviše koriste gužve na ulasku i izlasku iz autobusa ali i gužve tijekom vožnje. Što ih je snašlo građani uglavnom primijete tek kad je već prekasno za reakciju, a i lopovi su vrlo vješti, organizirani i brzo se miču iz opasnog kruga.


  – Džepari uglavnom rade u skupinama, jedan odvlači pozornost, drugi zavlači ruku u džep ili torbicu, izvlači novčanik i predaje ga trećoj osobi koja nestaje u gužvi. Nažalost, samo trenutak nepažnje je dovoljan da postanete žrtvom džepara, a kada to primijetite, počinitelj je već daleko, upozoravaju stručnjaci. Vele i da lopovi najčešće djeluju na mjestima na kojima se okuplja veliki broj ljudi. Najčešće su to autobusi, tržnice i trgovački centri, sportska i druga događanja, ugostiteljski objekti, a ovi nedavni slučajevi pokazuju da ni crkve nisu iznimka.




  Policajaci svajetuju da se posebno pazi u gužvama, da se novac i dokumenti ne ostavljaju bez nadzora. Džepari često bira ju žrtvu i prate ju pa je dobro obratiti pozornost i na to. »Čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor«, kažu policajci. Savjetuje se i da se pripazi s novcem te da se što je moguće manje pokazuje pred drugim osobama a da se dokumenti po mogućnosti nose odvojeno. U kupovinu ne nositi veću količinu novca, već je sigurnije koristiti bankovne kartice. Naravno, nikako se uz kartice ne smije nositi zapisane pinove i slično.


  Novčanike nije dobro nositi u stražnjem džepu, a torbu treba držati zatvorenu, a u gužvama najbolje ispred sebe. Isto vrijedi i za ruksake, koje posebno nose mladi, njih u gužvi treba skinuti i najbolje je držati ispred sebe.


Ukoliko ste ipak postali žrtvom džepara odmah pozovite policiju na telefon 192, savjetuju iz policije i dodaju da je u potrazi za novčanikom i dokumentima najbolje pretražiti okolicu mjesta događaja. Upozoravaju ako se pronađe ukradeni novčanik ili drugi predmet da ga je najbolje spremiti u vrećicu te predati policiji jer tako postoji mogućnost da budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja