Naoružani do zuba

Riječani ilegalno nabavljali i prodavali zabranjeno oružje

Slavica Kleva

Reuters

Reuters

Jedan od osumnjičenika, 77-godišnji Riječanin, aktivirao eksplozivnu napravu koja mu je eksplodirala u ruci uslijed čega je zadobio teške tjelesne ozljede



RIJEKA  Okončano je opsežno krimninalističko istraživanje koje su djelatnici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske proveli nad dvojicom Riječana u dobi od 54 i 46 godina zbog sumnje da su počinili tri kaznena djela: nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Kriminalističko istraživanje provedeno je u suradnji s policijskim službenicima Interventne jedinice policije Rijeka i Ministarstva financija, Odjela za mobilne jedinice Rijeka.


Sumnjiče se da su u listopadu i studenom 2015. godine neovlašteno nabavljali, posjedovali i nudili na prodaju oružje koje prema važećim propisima spada u kategoriju zabranjenog oružja ili oružja za koje je potrebno prethodno odobrenje za nabavku. Pritom  policija 54-godišnjaka sumnjiči za kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj,  počinjeno u srpnju prošle godine. Iako su se nalazili u pritvorskoj jedinici, nakon ispitivanja u Općinskom državnom odvjetništvu nisu privedeni sucu istrage, već će protiv njih biti podignuta optužnica redovnim putem. U sklopu ovog kriminalističkog istraživanja protiv još jednog 58-godišnjaka, kod kojeg su pronađena četiri komada oružja za koje nije posjedovao potrebna odobrenja, podnijet je optužni prijedlog temeljem odredbi Zakona o oružju.


Kriminalističkim istraživanjem nad 77-godišnjim Riječaninom, a koje je prethodilo ovom u kojem su osumnjičeni 54-godišnjak i 46-godišnjak, utvrđeno je da je  prošlog tjedna aktivirao eksplozivnu napravu koja mu je eksplodirala u ruci uslijed čega je zadobio teške tjelesne ozljede. Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, 77-godišnjak je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu.




Pretragama doma i drugih prostorija kojima se koriste osumnjičeni pronađeni su i oduzeti  pištolj sa spremnikom i sedam komada pripadajućeg streljiva, neispravna automatska puška s 23 komada streljiva cal. 7,62 mm, više komada  detonatorskih kapisli, sporogoreći štapin, barut, nekoliko stotina komada streljiva različitih kalibara i drugi predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenog djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.