Kažnjen vozač

Retardirana si, nauči propise’: Nervozni vozač u Rijeci izvrijeđao instruktoricu autoškole pa dobio prijavu

Fiore Vežnaver

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler



RIJEKA Grubo je izvrijeđao instruktoricu vožnje u autoškoli, kojoj je uputio i tešku psovku, pa mu je zbog prekršaja protiv javnog reda i mira izrečena novčana kazna, obvezan je platiti 570 kuna. Bit je to prekršajnog naloga kojim je sankcioniran Z. R. (45) iz Rijeke, rodom iz Zadra, a odluku je donijela opatijska ispostava Prekršajnog suda u Rijeci.


Nemio slučaj zbio se 7. prosinca prošle godine, oko 14.40 sati, na riječkom Turniću, na križanju ulica Antuna Barca i Franje Čandeka. Zaplet se dogodio kada je 45-godišnjak, inače s adresom u središtu Rijeke, svojim automobilom stigao do zaustavljenog vozila riječke autoškole, u kojem su se nalazile instruktorica vožnje i kandidatkinja. Vozilo autoškole stajalo je pred znakom »stop«, a kako nije kretalo, 45-godišnjak je počeo trubiti. Potom se približio autom stražnjem dijelu vozila autoškole, obišao ga, a onda se zaustavio ispred. Izašao je iz auta, prišao vozilu autoškole, pa otvorio suvozačeva vrata.


– Budalo! Retardirana si! Nauči propise, tko ti je dao dozvolu za rad!, grube su riječi kojima se zatim 45-godišnjak obrušio na instruktoricu, kojoj je izrekao i tešku psovku. Instruktorica je tada agresivnom vozaču rekla da će pozvati policiju, pa je on napustio mjesto događaja.




Sud ga je oglasio krivim zbog prekršaja iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, zbog toga što je »na javnom mjestu svađao se i vikao, čime je remetio javni red i mir«. Optužni prijedlog protiv njega podnijela je Druga policijska postaja u Rijeci, a sud je svoju odluku temeljio, uz ostalo, na zapisnicima o ispitivanju okrivljenog i dviju žena koje su bile u vozilu autoškole. Sud mu je izrekao relativnu oštriju novčanu kaznu od 570 kuna za ovaj prekršaj, za koju je zakonodavac predvidio, kada je riječ o novčanoj kazni, najviše 760 kuna. Opatijski sud mu je olakotnim cijenio okolnost da dosad nije kažnjavan za ovu vrstu prekršaja, pa će se »izrečenom novčanom kaznom kod okrivljenika postići svrha kažnjavanja«.


Smatrat će se da je novčanu kaznu u cijelosti platio ako u roku od mjesec dana od pravomoćnosti prekršajnog naloga uplati dvije trećine kazne, odnosno 380 kuna, uz namirenje troškova postupka od 100 kuna. Protiv prekršajnog naloga krivim oglašeni 45-godišnjak ima pravo žalbe.


Mada mu je sud olakotnim ocijenio da dosad nije procesuiran zbog remećenja javnog reda i mira, Riječanin zadarskih korijena ima iza sebe pravomoćnu presudu zbog kaznenog djela, a ostalo je zabilježeno da ga je za taj delikt 2005. godine odbio pomilovati ondašnji predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.